Firmy chtějí využívat e-neschopenky v roce 2018

LogoTripartita

Na dnešním jednání tripartity bude Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR), jakožto největší zástupce českého byznysu, projednávat například podmínky liberalizace železničního trhu, zrychlení čerpání prostředků z fondů EU či zavedení elektronické neschopenky. Svaz průmyslu a dopravy ČR se věnuje sociálnímu dialogu pravidelně, je oficiálním zástupcem českých firem a také povinným připomínkovým místem. Ročně se vyjadřuje k cca 140 legislativním návrhům s cílem zajistit kvalitní podnikatelské prostředí v České republice.

Liberalizaci železničního trhu podporujeme, je třeba řešit situaci Českých drah

„Svaz průmyslu a dopravy podporuje liberalizaci železničního trhu, ale vyzývá stát, aby s péčí dobrého hospodáře řekl, jak naloží se svým národním dopravcem. Právě stát je vlastníkem Českých drah. Je nutné řešit například historické zátěže národního dopravce nebo budoucnost a náklady na režijní jízdné, které se pohybují nejméně v řádech sta milionů korun ročně,“ uvádí prezident SP ČR Jaroslav Hanák.

„Na liberalizaci železničního trhu se musí připravit v prvé řadě stát. Je potřeba zajistit dostatečnou kvalitu služeb pro cestující a nastavit pravidla pro všechny dopravce i na úrovni krajské dopravy tak, aby byla zachována obslužnost v celé zemi. Proto žádáme Ministerstvo dopravy, aby co nejdříve zřídilo pracovní skupinu a začalo jednat za účasti Svazu, odborů i Českých drah,“ dodává Hanák.

Čerpání z fondů jde pomalu a komplikovaně, je třeba vyslat firmám pozitivní signál

„Podařilo se nám s MPO dohodnout řada pozitivních změn v čerpání z OPPIK, ale u firem stále přetrvávají negativní zkušenosti z minulého roku. Proto je potřeba dodržovat dohodnutá opatření, například zkrátit dobu hodnocení žádostí maximálně na 5 měsíců či dotáhnout do konce úpravu limitu pro čerpání ze strany velkých podniků v programech Úspory energie a Inovativní podpory podniků,“ konstatuje prezident SP ČR Hanák.

Svaz také požaduje, aby vláda u jednotlivých operačních programů informovala o opatřeních, která zajistí lepší čerpání EU fondů. Žadatelům jsou
proplaceny jen 3 % k únoru 2017.

firmy požadují využívání e-neschopenky již od roku 2018

„Nerozumíme tomu, že EET se podnikatelé museli naučit, ale elektronická neschopenka by měla být pro lékaře problém. Přitom elektronická neschopenka usnadní život nemocnému zaměstnanci i administrativu firmám. Jedná se o běžnou záležitost v západní Evropě. Chceme, aby ji firmy mohly využívat už v roce 2018 a aby ji od ledna 2019 bylo možno získat plošně a povinně u všech lékařů,“  říká 1. viceprezident SP ČR Jan Rafaj.

požadujeme kvalitní přípravu studentů pro budoucí uplatnění v praxi

„Souhlasíme s povinnými přijímacími zkouškami na střední školy s maturitou. Jde nám o kvalitu studentů a jejich připravenost na studium a budoucí uplatnění v praxi,“ uvádí 1. viceprezident Svazu průmysl a dopravy Jan Rafaj.

„Podporujeme návrhy vlády na podporu kvality matematické výuky, přípravy učitelů i studentů. Z maturity z matematiky nechceme strašáka, ale kvalitní přípravu pro budoucí uplatnění a rozvoj absolventů,“ dodává Rafaj.

Tisková zpráva ke stažení zde.

Kateřina Pavlíková