Vyjádření k rezignaci ministryně školství Kateřiny Valachové

Svaz průmyslu a dopravy (SP ČR) vnímá rezignaci paní ministryně Valachové jako správný krok v situaci korupčního vyšetřování její přímé podřízené. Tento postup odpovídá demokratickým tradicím a politické kultuře Západu, kam podle našeho názoru příslušíme.

„Chci poděkovat paní ministryni Valachové za zvýšení zájmu o otázky vzdělávání a popřát jí hodně úspěchů v jejím dalším osobním i veřejném životě,“ zdůraznil Jaroslav Hanák, prezident SP ČR.
 

Pokud jde o úkoly, kterých se za uplynulých 24 měsíců paní ministryně zhostila, lze pochválit, že měla energii a zájem dotahovat do konce věci, o nichž se jinak vedly dlouhé roky pouze diskuze. Ať jde o reformu financování, povinné přijímací zkoušky, povinnou maturitu z matematiky či zvýšení platů učitelů. Někdy rychlost změn neprospěla jejich přijetí širokou veřejností, jako v případě inkluze, povinného předškolního vzdělávání či ne zcela odbyrokratizovaného kariérního řádu.

Jsme rádi, že jsme s ministerstvem školství přesto v některých věcech našli společnou shodu, např. při zavádění prvků duálního vzdělávání či zapojení ministerstva do aktivity Svazu průmyslu Rok průmyslu a technického vzdělávání 2015. Zároveň je ale škoda, že dosavadní využívání evropských fondů pomáhá spíše různým školským institucím, a ne přímo jednotlivým školám a učitelům.
 

Tisková zpráva ke stažení zde.

Gbelec Ondřej
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět