Pro zákoník práce chceme podporu vlády, zaměstnavatelů i odborů, jinak ohrozí zaměstnanost

Svaz průmyslu a dopravy ČR nesouhlasí s tím, aby se nad rámec kompromisního návrhu novely Zákoníku práce (z jednání tripartity v červnu 2016) navrhovaly další úpravy a sloužily k tzv. odblokování jednání v poslanecké sněmovně. Jakékoliv pozměňovací návrhy Zákoníku práce, které společně neodsouhlasí tripartitní partneři, tedy vláda, odbory i zaměstnavatelé, jsou pro trh práce nebezpečné.

Některé nové pozměňovací návrhy představují alternativní řešení odborových požadavků, které na jednání tripartity byly již dříve zamítnuty. Svaz nemůže například souhlasit s návrhy na zavedení povinného pátého týdne dovolené či na regulaci odměňování v nestátních zařízení. V praxi se jeví jako komplikované i aktuální znění tzv. závazného pokynu k zastavení výroby.

„Jako největší zaměstnavatelský svaz cítíme potřebu upozornit, že aktuálně načtené pozměňovací návrhy Zákoníku práce nemají podporu všech tripartitních partnerů. Navíc jsme nedostali žádné ekonomické vyhodnocení jejich dopadů. Zákoník práce je klíčová právní úprava, vyžaduje shodu tripartitních partnerů, ta ale nyní neexistuje. Obáváme se, že se z novely stává politická záležitost,“ upozorňuje na problém s aktuální podobou návrhu Zákoníku práce Eva Veličková, tisková mluvčí Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Tisková zpráva ke stažení zde.

Lenka Dudková