Svaz seznámil žáky s profesemi, ve kterých najdou uplatnění, i v Královéhradeckém kraji

Živá knihovna HK Zdroj-SP ČR

Svaz průmyslu a dopravy ČR dnes pořádá Živou knihovnu povolání pro žáky osmých a devátých tříd základních škol a prvních ročníků středních škol v Hradci Králové. Svaz přispívá k motivaci dětí ke studiu technických oborů, či profesí, kde je dlouhodobý nedostatek zaměstnanců. Na interaktivní akci si mohou žáci na jednotlivých stanovištích práci vyzkoušet a popovídat si s člověkem, který se daným povoláním živí. Živé knihovny povolání slavily úspěch u žáků i zaměstnavatelů i v jiných krajích ČR. Proto Svaz nyní akci poprvé pořádá i ve spolupráci s Královéhradeckým krajem. Kromě dnešní Živé knihovny v Hradci Králové, Svaz nabídne žákům možnost vyzkoušet si povolání i v Trutnově 13. listopadu.

„Svaz na akci seznamuje žáky s firmami z jejich okolí. Představuje jim povolání, která firmy nabízejí, a dává jim možnost na chvíli si vyzkoušet, co by to znamenalo v nich pracovat. A to ještě předtím, než se žáci budou rozhodovat, na které školy si dál podají přihlášky,“  vysvětluje Dagmar Kuchtová, generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy ČR.

„Jsem ráda, že po úspěchu Živých knihoven povolání v Libereckém kraji jsme ji mohli představit i žákům z Hradce Králové. Jsem přesvědčená, že se nám podařilo dětem prakticky přiblížit svět technických oborů,“ říká Naďa Vojtíšková, regionální manažerka SP ČR pro Liberecký a Královéhradecký kraj. Svaz si uvědomuje kritickou situaci na trhu práce, zejména v oblasti technicky vzdělaných pracovníků, jejichž nedostatek mnohdy ohrožuje samotnou existenci podniků. „Chceme, aby si studenti po absolvování střední školy mohli povolání vybírat, našli uplatnění na trhu práce a nekončili jako uchazeči o zaměstnání na úřadu práce,“  dodává Vojtíšková.

„Osobně si myslím, že není nad názornost a praktickou ukázku. Dnes není žádný problém získat informace o čemkoliv, tady ale mohou děti reálně poznat, co které povolání obnáší, a zeptat se na vše, co je zajímá. Doufám, že formát tohoto setkání se bude do budoucna dále rozšiřovat a nabídka tak bude co nejpestřejší,“  hodnotí Pavel Hečko, radní Královéhradeckého kraje odpovědný za oblast regionálního rozvoje, grantů a dotací.

V Hradci Králové se Živá knihovna povolání poprvé představila skoro pětistovce dětí ZŠ z celého okresu Hradec Králové, ale líbila se i žákům, prvních ročníků SPŠ a SOU Vocelova. Celá akce je pojatá interaktivně a kromě možnosti pohovořit s lidmi, kteří vykonávají dané povolání, si mohou žáci i leccos sami zkusit. Ze zkušenosti z Libereckého kraje Svaz ví, že kromě žáků vítají tuto formu prezentace i samotní zaměstnavatelé.

„Živá knihovna má napomoci v rozhodování žákům základních škol, kteří se ještě nerozhodli, na jakou střední školu půjdou. ABB se účastní Živé knihovny hlavně proto, abychom žákům představili povolání, o které by se mohli po studiu ucházet v naší firmě a ukázali jim, že i technika může být velmi zajímavá a zábavná,“  říká Pavel Mík, ředitel trutnovského výrobního závodu ABB s.r.o. „Pokud si pro svou budoucnost zvolí právě technický obor a budeme to i my, kdo jim ve výběru pomohl, odvedli jsme dobrou práci. Stále hledáme motivované a technicky zaměřené kolegy do našeho týmu a právě na Živé knihovně se s nimi můžeme poprvé potkat a podpořit je ve výběru technicky orientovaného studia,“  dodává Mík.

Od práce v nemocnici po programování robotů
Živá knihovna povolání představila různě zaměřené firmy a profese. Červenokostelecká firma LUKO, s.r.o. ukázala, jak šijí své značkové košile, zástupci CzechInvestu seznámili děti s různými řemesly. Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje, a.s. názorně předvedl práci zdravotních sester a děti v reálu viděly nejen moderní polohovací nemocniční lůžko, ale nad ním i rampu na rozvod medicinálních plynů, které vyrábí MZ Liberec, a.s. Děti si navíc mohly vyzkoušet obsluhu, bezpečnost a nezaměnitelnost plynů díky různým rychlospojkám.

Na stanovišti firmy ABB s.r.o. na děti čekal programátor řídicích systémů nebo robot, který jim naléval nápoje. Konstruktér ze ZPA Smart Energy a.s. mimo jiné názorně ukázal, jak při své práci využívá výhody 3D tiskárny. U společnosti Tyco Electronics EC Trutnov s.r.o. studenti hovořili s nástrojařem a seřizovačem a u Continental Automotive Czech Republic s.r.o. s údržbářem strojů. Do akce se zapojila i Technická univerzita v Liberci, s jejímiž akademickými pracovníky si žáci mohli zahrát na Spidermany. Vysvětlili jim a prakticky předvedli zvlákňování nanovláken.

Svaz podporuje technické vzdělávání v Královéhradeckém kraji
Svaz pomáhá řešit nedostatek technicky vzdělaných zaměstnanců již na úrovni vzdělávání. Nezaměřuje se pouze na žáky základních a středních škol, pro které kromě velice oblíbené Živé knihovny povolání pořádá exkurze přímo do výrobních závodů, ale věnuje se i výchovným a kariérním poradců. Pro ty Svaz ve spolupráci s Czechinvestem pořádá workshopy v průmyslových podnicích. Na těch představujeme projekty na podporu zaměstnanosti v regionu a aktuální informace o trhu práce v kraji. Účastníci workshopu si mohou prohlédnout i firmy, u které se akce koná. Další workshop pro kariérní a výchovné poradce Svaz pořádá 7. listopadu ve společnosti ABB s.r.o. v Trutnově.

Lenka Dudková