Podnikatelské fórum v Jekatěrinburgu vyvolalo zájem ruských firem

Jekaterinburg forumNa rusko-českém podnikatelském fóru v Jekatěrinburgu došlo dnes k podpisu šesti dohod o spolupráci mezi českými a ruskými partnery. Následujících B2B jednání se účastnilo přes 400 místních firem. Fórum proběhlo za účasti prezidenta republiky Miloše Zemana jako součást podnikatelské mise, kterou tento týden do Ruska uspořádal Svaz průmyslu a dopravy ČR spolu s Hospodářskou komorou a Komorou SNS.

„České podniky nabízí vysokou technologickou kvalitu a zkušenosti s ruským trhem. Věřím, že dnešní jednání jim přinesou nové kontakty a pomůžou rozvinout spolupráci na místním trhu,“ říká Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

„Osvědčila se nám sázka na perspektivní ruský region s kvalitní správou a zkušeným partnerem, Uralskou obchodně-průmyslovou komorou. Samozřejmě je před našimi firmami ještě dlouhá cesta, aby kontakty, které některé firmy poprvé v Rusku navázaly, přinesly odpovídající finančí efekt,“ říká předseda představenstva Komory SNS František Masopust.

Jak řekl prezident Zeman, je třeba navštěvovat jednotlivé oblasti a regiony Ruska, nesoustředit se pouze na Moskvu. V regionech vidíme obrovský zájem, jak ze strany podnikatelů tak i spolupracujících organizací,“ sděluje prezidente HK ČR Vladimír Dlouhý.

Citace firem:

„Samotná účast na misi je pro naši firmu důležitá. Budu se na ni odkazovat v jednání s místními partnery ještě několik let. Na ruském trhu působím osobně již 30 let a své zkušenosti nyní uplatňuji při vstupu firmy Bohemiachlad na ruský trh. Podnikatelské mise naším podnikatelům tady pomáhají,“ podělil se o své zkušenosti pan Josef Knebl, jednatel společnosti Bohemiachlad.

„Byznysová jednání splnila má očekávání pro nové obchodní příležitosti v oblasti logistiky a dopravy. Zdejší region se hodně rychle rozvíjí a logistické služby bude potřebovat. Vidím v tom velké příležtosti do budoucna,“ komentuje B2B jednání v Jekatěrinburgu Petr Mikel, obchodní ředitel EGT Express.

Přehled uzavřených dohod:
Smlouva o společné výrobě modálních kotelen Thermona na území Sverdlovské oblasti

Za Thermona spol., s.r.o. pan Jaroslav Fila, generální ředitel Thermona spol., s.r.o. a za Techtorg pan Nikolaj Sudokov, generální ředitel Techtorg.

Smlouva o součinnosti firem při modernizaci tramvají Tatra a jejich úpravě na částečně bezbariérové. Prezentace ukázkového vagonu proběhne 7. prosince v Nižnym Novgorodě.

Kontrakt mezi společnostmi Zimatechnik s.r.o., pan Robert Málek generální ředitel a za Fobos-TS pan Sergej Lazarev, generální ředitel.

Další čtyři memoranda se týkala navázání či prohloubení spolupráce mezi univerzitami a podpory turistického ruchu. Za českou stranu podepisovala Jihočeská centrála cestovního ruchu a Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Gbelec Ondřej
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět