Svaz průmyslu jednal s novým ministrem průmyslu a obchodu

Čelní představitelé Svazu průmyslu a dopravy ČR dnes jednali s novým ministrem průmyslu a obchodu Tomášem Hünerem. Společně probrali aktuální otázky a problémy v klíčových oblastech pro rozvoj české ekonomiky. Zaměřili se především na digitalizaci, operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, energetiku a export. „Ministerstvo průmyslu a obchodu je pro nás klíčový rezort. Novému ministrovi jsme představili některé aktuální problémy a vybrané body z našeho programového prohlášení, na kterých chceme v následujícím období spolupracovat,“ komentuje prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

SPCR Jednani MPO 171219

Zástupci Svazu diskutovali s novým ministrem průmyslu a obchodu například oblast energetiky. „Je pro nás klíčové, aby vláda podpořila výstavbu nových jaderných zdrojů v Dukovanech a Temelíně. Vítáme, že se tento závazek vlády objevil i v návrhu jejího programového prohlášení,“ hodnotí prezident Svazu Jaroslav Hanák. Pro zajištění energetické bezpečnosti a stability je jaderná energetika nezbytnou součástí českého energetického výrobního mixu. Svaz otevřel i otázku energetických úspor a považuje za důležité, aby vláda mimo jiné zajistila efektivní čerpání prostředků na projekty v oblasti energetické účinnosti z evropských strukturálních a investičních fondů.

Podrobněji se Svaz věnoval operačního programu OP PIK. Připomněl dohodu s Ministerstvem průmyslu a obchodu, která zajišťuje maximálně pětiměsíční dobu hodnocení žádostí a vyhlášení výzvy v programu Potenciál. Zdůraznil také, že je nutné kvalitně připravit výzvu v programu Vysokorychlostní internet.

Svaz dále požaduje, aby vláda stanovila jasnou a dlouhodobou vizi digitální agendy a rozvoje digitální společnosti České republiky. MPO musí být aktivní v agendě „Průmyslu 4.0“ a při nastavování podmínek v EU, aktuálně například při vyjednávání detailů v nařízení ePrivacy.

Svaz s ministrem probral také podporu českého exportu včetně exportního financování a pojištění. „Efektivní nástroj podpory exportu představují podnikatelské mise. Využívají ho všechny proexportně orientované státy,“ dodává Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Tisková zpráva ke stažení zde.

Tereza Řezníčková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět