Svaz včera dementoval mylnou informaci o snižování mezd řidičů

Podle informací získaných prezidentem Svazu průmyslu a dopravy ČR se jednalo o nedorozumění, které vzniklo na včerejším jednání mezi Asociací krajů ČR, hejtmany a panem předsedou vlády.

Prezident SP ČR včera odpoledne oslovil předsedu vlády Andreje Babiše a zároveň předsedkyni Asociace krajů ČR Janou Vildumetzovou, aby s nimi osobně ověřil jejich plány týkající se případné úpravy mezd řidičů veřejné linkové osobní autobusové dopravy. Situaci konzultoval i s předsedou Českomoravské komory odborových svazů Josefem Středulou.

V živém vysílání ČT 24 Jaroslav Hanák celou situaci upřesnil:
„Myslím si, že je to určité nedorozumění. Byl jsem ujištěn, že ty mzdové zvýšení pro řidiče, které byly dohodnuty v loňském roce, platí. Chci proto uklidnit jak kraje, tak i firmy a především řidiče, že nic zásadního by se nemělo stát.“

O včerejší diskuzi o plánovaném snižování mezd řidičů linkových autobusů se Svaz dozvěděl prostřednictvím médií. Téma mezd řidičů autobusů nabylo na programu jednání včerejší Rady hospodářské a sociální dohody a nijak se neprobíralo.

Následně původně zveřejněnou informaci vyvrátil i sám předseda vlády Andrej Babiš, který potvrdil, že nařízení vlády upravující mzdy řidičů zůstává v platnosti.

Odkaz na vysílání zde. Celá reportáž začíná v čase 07:33, vyjádření prezidenta SP ČR Jaroslava Hanáka v čase 10:56. 

Tereza Řezníčková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět