Průmysl je v dobré kondici

Průmyslová produkce se v roce 2017 zvýšila zhruba o 6 %. Mezi hlavní tahouny v prosinci patřily výroba motorových vozidel či produkce elektrických zařízení.

„Prosincová data potvrdila, že průmysl je v dobré ekonomické kondici. Tu jsme pozorovali v průběhu celého roku 2017. Očekáváme, že průmyslová produkce poroste i v prvním čtvrtletí 2018, i když ne tak rychle jako vloni,“ komentuje Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR.

To potvrzují i hodnoty nových zakázek, které dle ČSÚ meziročně v prosinci vzrostly o 6,8 %. Stejný závěr vyplývá i ze šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR a ČNB mezi podniky.

„Podle našeho šetření, které jsme mezi podniky provedli spolu s ČNB v posledním kvartále 2017, by v první polovině roku 2018 měly zakázky i investice dále růst. Firmy jsou však ve svých výhledech pro tento rok již opatrnější. V úvahu totiž musí vzít například i posilování kurzu koruny a úrokových sazeb, růst cen materiálu a surovin. Naráží také na nedostatek kvalifikované pracovní síly, což má vliv i na zvyšování mzdy,“ dodává Bohuslav Čížek.
Lenka Dudková