Růst HDP pro rok 2018 odhadujeme na 3,4 %

Průmysl v březnu 2018 po očištění o vliv pracovních dnů vykázal meziroční růst 5,5 %, letošní březen měl o dva pracovní dny méně. Bez očištění byl růst průmyslové produkce meziročně mírně nižší o 1,1 %. Ve srovnání s výsledkově slabším únorem došlo k růstu průmyslu o 1,4 %.
 
Z dat ČSÚ vyplývá, že domácí poptávka je nadále silná, tržby ani zakázky ze zahraničí se nijak významně nepropadly. „Podle dosavadních výsledků průmyslu odhadujeme, že růst HDP dosáhne za celý rok 2018 zhruba 3,4 %. Ekonomika se letos nedostane na stejné hodnoty jako v roce 2017, ale přesto poroste. To potvrzují i naše šetření a informace od členů Svazu,“ vysvětluje Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR.
 
Březen je z hlediska hodnocení ekonomického vývoje neutrální, ekonomika je stále v dobré stabilní kondici. Nové zakázky ze zahraničí se snížily o 1,4 %, ale tuzemské nové zakázky vzrostly o 0,4 %. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se snížily v běžných cenách o 6,6 %. Domácí tržby naopak vzrostly o 0,2 %.
 
„Podniky mají zakázky. Ekonomika je v dobré kondici a drží si tempo, které jsme očekávali. Přesto letos nedosáhneme tak skvělých výsledků jako loni, zvlášť ve výhledu na druhou polovinu roku jsme opatrnější. Může za to i vyčerpaná kapacita dodavatelů a citelný nedostatek zaměstnanců,“ uzavírá Bohuslav Čížek.
Lenka Dudková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět