Svaz průmyslu podporuje aktivity českých firem v Číně

Nejméně třicet českých firem se bude podílet na Nové hedvábné stezce. Další uplatnění českých projektů projedná čínská Národní komise pro rozvoj a reformu v čínském Yiwu 5. června. Zájem českých firem je velký. Momentálně na čínském trhu působí zejména v automobilovém průmyslu, energetice, důlní technice, environmentálních projektech či potravinářství. Svaz průmyslu a dopravy ČR dlouhodobě podporuje firmy, aby na obtížném čínském trhu uspěly. Letos kromě česko-čínských seminářů k Nové hedvábné stezce propaguje dovozní veletrh v Šanghaji a plánuje tam podnikatelskou misi.

„Chceme podpořit naše firmy v pronikání na těžký čínský trh. U příležitosti dovozního veletrhu v Šanghaji jsme připraveni vést podnikatelskou misi. Veletrh bude v listopadu, firmy dnes ještě mají možnost získat i výstavní prostory pro své stánky a zviditelnit se přímo na místě,“ říká Jaroslav Hanák prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR a upozorňuje na dlouhodobě negativní obchodní bilanci ČR i EU s Čínou.

Zájem u českých firem vyvolává ambiciózní projekt Nové hedvábné stezky. Na budování euroasijské hospodářské a ekonomické spolupráce plánuje Čína investovat 8 až 12 bilionů USD. Z loňské podnikatelské mise Svazu průmyslu a dopravy ČR se zrodilo několik českých projektů, které uskuteční naše firmy. Další šance pro české firmy získat zakázky v Nové hedvábné stezce budou projednávat MPO, zástupci české podnikatelské sféry a Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce s čínskou Národní komisí pro rozvoj a reformu. Jednání proběhne v čínském Yiwu ve dnech 5. – 6. června.

PROJEKT NOVÉ HEDVÁBNÉ STEZKY

Asie má velké požadavky na novou infrastrukturu, a zatímco čínské společnosti jsou konkurenceschopné v odvětví stavebnictví a dopravy, evropské firmy mají dobré postavení a jsou celosvětově uznávány za svou kvalitu a odborné znalosti.

Vedle odvětví stavebnictví a dopravy se otevírají nové příležitosti pro poskytovatele logistiky, zejména pro ty, kteří přepravují zboží vlakem. Příležitosti však podle Svazu průmyslu existují v řadě dalších odvětví včetně bankovnictví, poradenství, pojišťovnictví, digitálních a právních služeb, ale i v dalších sektorech průmyslu včetně chemického nebo automobilového.

SVAZ PRŮMYSLU A JEHO AKTIVITY V ČÍNĚ

Zkušenosti ze dvou letošních česko-čínských seminářů ukazují, že naše firmy mají zájem v Číně působit. Svaz průmyslu proto hodlá i letos firmy podpořit. Upozorňuje na největší dovozní veletrh v Šanghaji, plánuje u jeho příležitosti uskutečnit podnikatelskou misi a aktivně vyjednává o možnostech, jak zapojit další české firmy do Nové hedvábné stezky.

Příležitosti pro české firmy na čínském trhu hledá Svaz dlouhodobě. Loni v květnu zorganizoval podnikatelskou misi do Číny, které se zúčastnilo více než 35 firem. Na předloňském Mezinárodním strojírenském veletrhu proběhlo pod patronací Svazu průmyslu a dopravy velké česko-čínské podnikatelské fórum za účasti stovek českých a čínských firem.

Svaz průmyslu nabízí českým firmám, aby využili jeho dohody o spolupráci, které má s desítkami čínských organizací, a to na regionální a místní úrovni. Hlavním partnerem Svazu V Číně je CCPIT, China Council for Promotion of International Trade.

NEJVĚTŠÍ DOVOZNÍ VELETRH V ŠANGHAJI

Čínský mezinárodní veletrh dovozu je jednou z nejvýznamnějších ekonomických událostí tohoto roku v Čínské lidové republice (ČLR). Konání veletrhu bylo ohlášeno samotným prezidentem ČLR v květnu 2017, za účasti prezidenta Zemana. Jedná se o jedinečnou příležitost pro prezentaci zahraničních společností a jejich produktů na trhu druhé největší ekonomiky světa.

Účast českých firem na veletrhu organizuje agentura CzechTrade, u které lze ještě nyní žádat o místa.

„Děkuji ministrovi Hünerovi, který mi po jednání v Lánech přislíbil finanční podporu českým vystavovatelům na dovozním veletrhu v Šanghaji,“ oceňuje prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák přístup Ministerstva průmyslu a obchodu.

U této příležitosti je Svaz průmyslu připraven vést podnikatelskou misi do Číny.

Více informací a statistiky vzájemného obchodu mezi ČR a ČLR zde.

Tereza Řezníčková