Průmysl v květnu vzrostl. Stabilní vývoj udrží i v dalších měsících

„Průmyslová produkce v květnu reálně meziročně vzrostla o 1,4 % především díky vývoji v oblasti výroby elektřiny, výroby počítačů, elektronických a optických přístrojů. Loňské velmi dobré výsledky zvyšují základnu pro srovnávání, i proto je příznivé, že průmysl i nadále roste. Meziměsíční růst po očištění byl 2,9 %. I v dalších měsících předpokládáme stabilní vývoj, ale tempo růstu bude slábnout,“ říká ředitel Sekce hospodářské politiky Bohuslav Čížek.

Nová data ukazují, jak je pro současný růst důležitá domácí poptávka. Domácí tržby vzrostly o 1,2 %, i přes celkový pokles tržeb z průmyslové činnosti (meziročně pokles o 0,3 %).

„Firmy získávají nové zakázky. V květnu 2018 jich měly meziročně o 9,5 % více. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 12,5 %, zatímco tuzemské vzrostly o 3,2 %,“ komentuje Bohuslav Čížek.

„Květnové údaje ilustrují dobrou kondici české ekonomiky v první polovině roku 2018, ekonomika si drží tempo, jaké jsme očekávali a zakomponovali i do naší predikce pro BusinessEurope,“ dodává Bohuslav Čížek.

Tereza Řezníčková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět