Zvýšení minimální mzdy o 1150 je další zátěž pro firmy

Na mimořádném jednání, které svolal předseda vlády Andrej Babiš, jednali zástupci zaměstnavatelů a odborů o výši minimální mzdy od 1. 1. 2019. Po skončení mimořádného jednání se premiér Andrej Babiš a vicepremiér Jan Hamáček domluvili na zvýšení minimální mzdy od ledna 2019 na samostatném jednání o 1150 Kč.

„Pro firmy je navýšení minimální mzdy o 1150 korun od ledna 2019 špatná zpráva. Nečekal jsem, že premiér takto ustoupí požadavkům ČSSD a ČMKOS,“ komentuje vývoj minimální mzdy prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

„Pro firmy je to další výrazná zátěž. S takto vysokou minimální mzdou se bude podnikům těžce vstupovat do nového roku, který pro ně i tak bude velmi těžký,“ podotýká Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

podnikatelské prostředí se stále zhoršuje

„O výši minimální mzdy jsme začali jednat letos v květnu. Od té doby se firmám výrazně zhoršily podmínky podnikání. Je na ně vyvíjen stále větší tlak,“ říká Jaroslav Hanák a dále to rozvádí: „Zdražují ceny vstupů, energií a surovin. Česká národní banka letos už pětkrát zvýšila úrokovou sazbu. Dražší úvěry se odrazí zejména ve firemních investicích do automatizace, robotizace a digitalizace. Ovlivní to především rozvoj malých a středních firem. Za současného růstu by měly možnost investovat, ale za těchto podmínek budou každou investici více zvažovat. Vinou sociální demokracie se navíc od 1. července příštího roku zruší karenční doba. Na podniky to bude mít nejen finanční dopady, zhorší se ale i personální stav ve firmách. Ve výrobě a službách chybí stovky tisíc zaměstnanců. Zrušení karenční doby problémy s nedostatkem lidí na trhu práce ještě zhorší.“

Svaz průmyslu požadoval navýšení o 800 Kč

„Svaz průmyslu a dopravy za zaměstnavatele hájil svoje stanovisko o navýšení minimální mzdy o 800 korun,“ uvádí prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

„Upozornil jsem pana premiéra, že je nejvyšší čas, aby o vývoji minimální mzdy na příští rok rozhodl. Je polovina listopadu, firmy už musí zahájit kolektivní vyjednávání,“ komentuje jednání prezident Hanák.

Předseda ČMKOS Josef Středula požadoval navýšení o 1500 Kč, druhý odborový svaz ASO ČR pak 1000 Kč. Částku 1000 Kč doporučila i ministryně financí Alena Schillerová. Upozornila na reálné riziko, že výkon ekonomiky v příštím roce poklesne.

Odborová i zaměstnavatelská reprezentace byly na včerejším jednání v tradičním složení. Za zaměstnavatele se výjimečně zúčastnil ještě prezident Asociace malých středních podniků Karel Havlíček. Z vlády na jednání kromě premiéra Andreje Babiše a ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové byli navíc přítomni i vicepremiér Jan Hamáček, ministryně financí Alena Schillerová a ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková.
Lenka Dudková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět