V neděli odlétá mise do Indie, Thajska a Singapuru

V podnikatelské delegaci, kterou pořádá Svaz průmyslu a dopravy ČR a která doprovodí premiéra Andreje Babiše a ministryni průmyslu a obchodu Martu Novákovou do Indie, Thajska a Singapuru jsou zástupci 42 českých firem. Velký zájem o účast v podnikatelské misi potvrzuje jak důležitost oficiální ekonomické diplomacie, tak i velký obchodní potenciál všech tří zemí. Příležitosti jsou v energetice, automobilovém průmyslu, zdravotnictví nebo v letectví. V letošním roce plánuje Svaz průmyslu a dopravy ČR zorganizovat dalších nejméně 11 podnikatelských misí.

Letošní první podnikatelská mise Svazu průmyslu a dopravy ČR doprovází premiéra Andreje Babiše a ministryni průmyslu a obchodu Martu Novákovou na cestě do Indie, Thajska a Singapuru. V delegaci je 58 zástupců 42 českých firem, kteří se setkají s potenciálními obchodními partnery na třech podnikatelských fórech a seminářích. „Velký zájem podnikatelů o účast v misi potvrzuje důležitost ekonomické diplomacie realizované premiérem a ministerstvem průmyslu a obchodu,“ říká Stanislav Kázecký, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, který podnikatelskou misi vede.

V Singapuru se vybraní podnikatelé setkají s premiérem Lee Hsien Loongem. O den později v thajském Bangkoku doprovodí Andreje Babiše a Martu Novákovou na jednání s thajským ministrem obrany Prawitem Wongsuwonem. V indickém Ahmedabádu navštíví premiéra státu Gujarát Vijaye Rupaniho. „Řada našich firem už má v Thajsku, Singapuru nebo Indii obchodní partnery. Účast v podnikatelském doprovodu naší oficiální delegace měla pomoci nejen jim, ale také firmám, které chtějí byznys v těchto zemích teprve rozvinout. Jsem pro podporu našeho exportu připravena udělat vše, co bude možné, ale po návratu mě bude velmi zajímat, jaké konkrétní projekty a aktivity se podnikatelům a firmám díky této misi podařilo uskutečnit," uvádí ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková.

Všechny tři navštívené země nabízejí českým firmám řadu obchodních příležitostí. „Indie je jednou z nejrychleji rostoucích ekonomik. Jsem rád, že se sem vracíme s početnou podnikatelskou delegací v posledních třech letech už podruhé. Thajsko a Singapur jsou pro české firmy bránou do jihovýchodní Asie a celého asijsko-pacifického regionu. Singapur je navíc jednou z nejvíce konkurenceschopných zemí světa s velkou kupní silou. České firmy mohou těžit také ze skutečnosti, že Singapur má jednu z nejliberálnějších ekonomik na světě,“ dodává Stanislav Kázecký.

Roční vývoz za 36 miliard korun

České firmy do Indie vyvážejí zboží za 15 miliard korun ročně, největší podíl mají dodávky pro automobilový průmysl. Vývoz do Singapuru se za posledních osm let zdvojnásobil na hodnotu přesahující 7 miliard korun za rok. Nejžádanější jsou české elektronické komponenty a zařízení, systémy pro automatizaci výroby či měřící přístroje. Do Thajska se z Česka vyváží zboží za 4 miliardy korun ročně, dominují energetická zařízení, automobilové komponenty nebo umělá střívka pro potravinářství.

Rozmanitost příležitostí odráží také složení podnikatelské mise. Do Asie odjíždějí firmy z obranného a energetického průmyslu, výrobci zdravotnických prostředků, letecké techniky, strojírenské firmy, ale také výrobci luxusního skla, finanční společnosti nebo zástupci e-commerce.

Šance v energetice a strojírenství

Indická vláda v Národním plánu elektroenergetiky počítá v příštích deseti letech se stavbou uhelných elektráren s kapacitou 94 tisíc megawattů. Pokud mají elektrárny optimálně fungovat, potřebují spalovat přesně stanovenou směs uhlí. Její kvalitu umí zajistit systémy od firmy Enelex. „Patříme mezi čtyři firmy na světě, které takové zařízení v odpovídající kvalitě vyrábějí. Děláme online analýzu uhlí na páse. Informace předáváme operátorům. Pokud běží na páse špatné uhlí, mohou zasáhnout, aby směs měla správné parametry pro kotel, v němž se bude spalovat. Systém je určen pro vlastníky dolů a elektráren. Do Indie jsme už jeden kus dodali a na tuto dodávku bychom rádi navázali,“ říká Vladimír Jeništa, obchodní ředitel Enelex.

Na rozvoj indického automobilového průmyslu sází dodavatel automatizačních systémů Industrial Automation Services. „Dodávali jsme už do Indie automatizační systémy firmám z automobilového průmyslu, třeba do závodu Škoda Auto v Puně, nebo Volkswagenu. Ale vždy jsme fungovali jako subdodavatel německých firem. Teď bychom chtěli nabízet naše služby jako přímý dodavatel. Hledáme také místní firmu, s níž bychom zakázky dělali,“  uvádí Bohuslav Vránek, výkonný ředitel Industrial Automation Services.

Sázka na zdravotnictví a cestovní ruch

Významné obchodní příležitosti nabízí také zdravotnictví. Indická vláda hodlá zpřístupnit péči v soukromých nemocnicích zavedením zdravotního pojištění pro půl miliardu lidí. Navíc vyčlenila peníze na stavbu stovek nových nemocnic. Kladenská rodinná firma Beznoska, která vyrábí kloubní implantáty, už v Indii připravuje založení vlastní společnosti. „Indie je pro nás velmi slibný trh. V letošním roce bychom chtěli založit dceřinou firmu a učinit kroky potřebné k registraci našich produktů na indickém trhu. Rádi bychom indický trh a naši tamní společnost využili jako odrazový můstek i pro vstup na další trhy v regionu, včetně Thajska,“ vysvětluje Petr Milata, jednatel firmy Beznoska. Thajsko je jednou z hlavních destinací medicínské turistiky a implantace kloubních náhrad patří mezi operace, o něž mají pacienti zájem.

Na prestižní zakázku, kdy dodávala luxusní nápojové sklo do Regent Baru v Singapuru, chce navázat Sklárna Novosad a syn. „Regent Bar byl v roce 2018 vyhlášený jako třetí nejlepší bar na světě. Nabízíme takovým barům a restauracím exkluzivní, na míru vyrobené sklenice nebo nápojové soubory, které by mohly doplnit jejich nabídku koktejlů nebo nápojů. Nejzajímavější je pro nás Singapur, ale kontakty už máme také v thajském Bangkoku,“ říká Petr Novosad, výkonný ředitel Sklárny Novosad a syn.

Svaz připravuje další podnikatelské mise

Účastníci mise se budou moci prezentovat v oficiálním českém stánku na veletrhu Vibrant Gujarat Global Summit 2019. „V roce 2017 byla Indie partnerskou zemí Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně. Při této příležitosti jsme mohli navázat úzkou spolupráci se Svazem indického průmyslu a přivítali jsme v Česku řadu indických podnikatelů. Uvítali jsme proto, že se Česká republika letos stala partnerskou zemí na veletrhu Vibrant Gujarat Global Summit 2019,“ uvádí Stanislav Kázecký.

V letošním roce plánuje Svaz průmyslu a dopravy ČR zorganizovat dalších přibližně 11 podnikatelských misí. V druhé polovině února doprovodí podnikatelé ministryni průmyslu a obchodu do Jordánska. V dubnu Svaz průmyslu připravuje misi doprovázející místopředsedu vlády a ministra životního prostředí Richarda Brabce do Peru a Kolumbie. V březnu chystá SP ČR samostatnou misi na Tchaj-wan.

V loňském roce spolu se Svazem průmyslu a dopravy vyjelo při šesti doprovodných podnikatelských misích 130 zástupců českých firem. Největší podnikatelská mise vedla do Maroka s premiérem Andrejem Babišem a zúčastnilo se jí 40 zástupců firem. V roce 2017 uspořádal Svaz průmyslu dvanáct podnikatelských misí.

Za uplynulých 26 let zorganizoval Svaz průmyslu a dopravy ČR na 184 podnikatelských misí do 97 zemí světa. Možnost vyjet spolu s předními představiteli státu do zahraničí a účastnit se byznysových jednání na nejvyšší úrovni za tu dobu využilo přes 4300 exportérů.

Vývoz českých firem do Indie, Singapuru a Thajska (v mld. Kč)

Rok

Indie

Singapur

Thajsko

2010

15,067

2,079

2,059

2011

15,086

3,215

2,396

2012

12,804

3,955

3,140

2013

10,987

4,030

3,056

2014

12,313

5,632

3,618

2015

13,446

5,884

4,019

2016

15,237

5,933

3,572

2017

15,499

7,290

4,215

I-XI 2018

14,185

6,964

3,659

Zdroj dat: ČSÚ
Lenka Dudková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět