Svaz průmyslu je připraven letos zorganizovat 15 misí

aDSC 1676

V uplynulých dvou letech Svaz průmyslu a dopravy ČR uspořádal 18 podnikatelských misí, které doprovázely české politiky na zahraničních cestách. Zúčastnilo se jich 522 zástupců firem. Letos je Svaz připravený zorganizovat nejméně 15 podnikatelských misí. Po cestě do Jordánska a misi do Peru a Kolumbie jsou ve hře delegace na Arabský poloostrov, do subsaharské Afriky, střední Asie nebo Íránu, Iráku a Kanady.

Po loňském útlumu se letos opět rozjíždí naplno program podnikatelských misí, které doprovázejí představitele vlády a parlamentu na jejich oficiálních cestách. „Jsme připraveni letos zorganizovat nejméně patnáct misí. Už v únoru doprovodíme ministryni průmyslu a obchodu Martu Novákovou do Jordánska. S ministrem životního prostředí Richardem Brabcem pojedeme do Peru a Kolumbie. Rádi bychom se letos s podnikateli vypravili také do subsaharské Afriky, do střední Asie, na Arabský poloostrov, do Myanmaru, Íránu a Iráku a do Kanady,“ prohlásil prezident SP ČR Jaroslav Hanák na slavnostním zahájení 27. ročníku podnikatelských misí, které se uskutečnilo v prostorách ministerstva průmyslu a obchodu.

Plány Svazu si vyslechlo 146 exportérů, které se v minulosti podnikatelských misí zúčastnily, ministerstev a dalších státních institucí. „Těšíme se na mise s novým předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou i s novým ministrem zahraničních věcí Tomášem Petříčkem,“ dodal Jaroslav Hanák.

Předseda Senátu Jaroslav Kubera odlétá za dva měsíce na oficiální návštěvu Ománu. „Plánuji s sebou vzít početnou podnikatelskou delegaci. V současné době ladíme program tak, abych i mimo nezbytná oficiální politická jednání byl nápomocen k propagaci skvělých českých podniků či institutů, které již projevily zájem o spolupráci s ománskou stranou,“ uvedl Jaroslav Kubera.

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček měl možnost vyjet na misi s podnikateli už několikrát. „V nadcházejícím období bych chtěl za účasti podnikatelů podniknout tři až čtyři zahraniční mise. Jsem přesvědčen, že dělat chytrou a aktivní podporu českému průmyslu ve světě nás politiky nestojí mnoho. Světoví politici své podnikatele podporují a je to úkol i pro nás,“ dodal Radek Vondráček.

Na svou první misi se s podnikateli a Svazem průmyslu a dopravy v dubnu chystá ministr životního prostředí Richard Brabec. „S podnikateli vyjedu do Peru a Kolumbie. Pro české podnikatele se jedná v oblasti životního prostředí o velmi zajímavé teritorium. Česká republika může poskytnout své zkušenosti v problematice sanace vody a hledání ložisek zdrojů pitné vody. Ekonomická diplomacie, především v souvislosti se změnou klimatu, nabývá na důležitosti a my máme rozhodně co nabídnout,“  informoval Richard Brabec.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček potvrdil, že ekonomická diplomacie je jedním z hlavních úkolů i pro jeho rezort. „V letošním roce bychom s podnikateli rádi navštívili Milán, jižní Afriku, jižní a střední Ameriku a jihovýchodní Asii,“ uvedl Tomáš Petříček.

Na první letošní misi do Indie, Thajska a Singapuru doprovodilo 58 zástupců firem premiéra Andreje Babiše a ministryni průmyslu a obchodu Martu Novákovou. „Podnikatelské mise doprovázející nejvyšší ústavní a státní činitele na jejich zahraničních cestách stále patří mezi nejžádanější a nejpopulárnější způsob propagace českých výrobků a firem v zahraničí. MPO tuto objednávku podnikatelů vnímá. Pořádání misí je v našich plánech jak na úrovni paní ministryně, tak na úrovni náměstků,“ doplnil náměstek ministryně průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl.
Setkání s účastníky podnikatelských misí 2019 7
V uplynulých dvou letech Svaz připravil 18 zahraničních misí, kterých se zúčastnilo 522 podnikatelů. Nejvíce jich jelo do Ruska, střední Asie a jihovýchodní Asie. Mezi účastníky dominovaly strojírenské podniky a poskytovatelé služeb spolu s firmami z potravinářského a elektrotechnického průmyslu a energetiky.

Česká republika je jako otevřená exportně orientovaná ekonomika na exportu vysoce závislá. Exportéři prokazují v posledních letech schopnost získávat zakázky a vývoz trvale stoupá. Podle nejnovějších údajů český export za celý rok 2018 opět překročil rekordní hranici 4 bilionů korun.

Do Evropy stále směřuje přes 90 procent českého exportu. Třetina vývozu míří do Německa. „Vysoká závislost českých exportérů na evropských trzích není dobrá. Diverzifikace exportu mimo EU je proto velmi důležitá. Právě na řadě mimoevropských trhů představuje pro firmy významnou pomoc podpora politiků, které podnikatelé doprovázejí,“ dodal Jaroslav Hanák.

Svaz průmyslu a dopravy se již 27. rokem věnuje podpoře českých firem a jejich snahám uspět na zahraničních trzích. Podnikatelské mise doprovázející nejvyšší ústavní činitele na jejich zahraničních cestách patří mezi nejefektivnější nástroje podpory exportu. Od roku 1993 Svaz uspořádal 184 podnikatelských misí do 97 zemí, kterých se zúčastnilo 4536 zástupců firem.

Setkání účastníků podnikatelských misí proběhlo za přispění partnerů:

• Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR
  • Ministerstvo zahraničních věcí ČR
  • Česká agentura na podporu obchodu CzechTrade
  • Česká exportní banka, a.s.
  • Exportní garanční a pojišťovací společnost, a.s. (EGAP)

Setkání s účastníky misí 2019

20 fotografií Vstupte