Mise SP ČR je první evropská delegace v Singapuru od podpisu dohody o volném obchodu s EU

Podnikatelská mise Svazu průmyslu a dopravy ČR doprovázející premiéra Andreje Babiše a ministryni průmyslu a obchodu Martu Novákovou dnes přilétá do Indie. Za sebou má B2B jednání v Singapuru a Thajsku. Podnikatelská mise, kterou vede Svaz průmyslu a dopravy ČR, je první evropská oficiální delegace firem, která se vypravila do Singapuru od podpisu dohody o volném obchodu mezi Singapurem a Evropskou unií.

Na podnikatelském fóru v Singapuru spolu jednalo na 50 českých a 100 singapurských podnikatelů. Během B2B jednání řada firem navázala spolupráci s lokálními partnery. Brzy se snad připojí k českým firmám, které již zastoupení v Singapuru mají. Čeští podnikatelé ocenili, že česká vláda chystá v nejbližší době otevřít v Singapuru zastupitelský úřad.

Během cesty měli podnikatelé možnost řešit problémy spojené s expanzí na zahraniční trhy i s premiérem Babišem. „Popisovali, jak je nesnadné otevřít své podniky v zahraničí. Firmy také naráží na padesátiprocentní zdanění profitu českých firem v Indii,“ vyjmenovává Lukáš Martin, ředitel Sekce mezinárodních vztahů Svazu průmyslu a dopravy ČR.

„Ještě v letošním roce se do České republiky chystá početná podnikatelská delegace ze Singapuru. Doprovodí sem singapurského premiéra Lee Hsien Loonga, syna zakladatele moderního Singapurského státu pana Lee Kuan Yewa,“ komentuje Lukáš Martin.

 

Thajsko nabízí firmám velké příležitosti

V Thajsku podniky jednaly o konkrétních zakázkách. Řešily například dodávky cvičných letounů L-39 NG nebo podepisovaly Memoranda o spolupráci se svými thajskými partnery. Thajci mají zájem i o projekt nové nemocnice. Dnes čeští podnikatelé absolvovali seminář a B2B jednání se 135 podniky.

Dnes se podnikatelská delegace přesouvá do Indie, jedné z nejrychleji rostoucích ekonomik. České firmy tam budou mít příležitost navazovat kontakty pod hlavičkou oficiální podnikatelské delegace Svazu průmyslu a dopravy už podruhé za poslední tři roky.

„Dvacítka firem, která se podnikatelské mise do jihovýchodní Asie účastní, již má v regionu své obchodní kontakty. Druhá dvacítka firem je přijela hledat a navazovat,“ uzavírá Lukáš Martin.
Lenka Dudková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět