Na Česko-vietnamském podnikatelském fóru jedná přes 160 firem

Přes 100 českých a přes 60 vietnamských firem dnes od rána jednají o možnostech spolupráce na Česko-vietnamském podnikatelském a investičním fóru. Svaz průmyslu a dopravy ho pořádá ve spolupráci s Vietnamskou obchodní a průmyslovou komorou u příležitosti oficiální návštěvy předsedy vlády Vietnamské socialistické republiky Nguyễn Xuân Phúc a čtyř ministrů vietnamské vlády.

„Vietnam je druhou nejrychleji rozvíjející se ekonomikou v jihovýchodní Asii. České firmy zde mohou najít mnoho obchodních příležitostí například v energetice, při rozvoji tamní dopravní infrastruktury nebo ve strojírenství. Velký potenciál také vidíme ve spolupráci obou zemí v oblasti aplikovaného výzkumu,“ uvádí Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, který po B2B jednání zahájí oficiální část fóra. Firmy také pozdraví předseda vlády ČR Andrej Babiš, předseda vlády vietnamské socialistické republiky Nguyễn Xuân Phúc, ministryně průmyslu o obchodu Marta Nováková a její vietnamský protějšek Trần Tuấn Anh a předseda Vietnamské obchodní a průmyslové komory (VCCI) Vu Tein Loc.

Podnikatelské fórum přinese novou spolupráci obou zemí

Na závěr podnikatelského fóra podepíší prezident Jaroslav Hanák a předseda Vu Tien Loc o dohodu spolupráci Svazu průmyslu a dopravy a Vietnamské obchodní a průmyslové komory.

Dohodu o spolupráci o větrné elektrárně podepíše zástupci Lidového výboru provincie Ha Tinh a společnosti Danvit Express. Memorandum o porozumění v oblasti spolupráce při přípravě přímého letu mezi hlavními městy Prahou a Hanojí podepíší zástupci Letiště Praha a Bamboo Airways.

Firmy mají zájem exportovat do Vietnamu

Svaz průmyslu spolu s Vietnamskou obchodní a průmyslovou komorou organizoval podnikatelské fórum v Praze v roce 2015. Za přítomnosti prezidentů obou zemí tehdy společně jednalo více než 250 exportérů a investorů.

Svaz průmyslu a dopravy aktuálně začíná připravovat na září podnikatelskou misi do Vietnamu, která doprovodí na oficiální návštěvě ministra životního prostředí Richarda Brabce.

Naposledy Svaz průmyslu vycestoval spolu s deseti firmami do Vietnamu s náměstkem ministra průmyslu a obchodu v dubnu loňského roku na 6. zasedání smíšené komise pro hospodářskou spolupráci. V roce 2017 tam pod vedením Svazu průmyslu doprovázelo na oficiální návštěvě prezidenta republiky na 60 zástupců firem. Před tím Svaz organizoval podnikatelskou misi do Vietnamu s českým ministrem zahraničí na podzim 2015.

V loňském roce dosáhla vzájemná obchodní výměna obou zemí obratu 1 174 024 000 USD. Český vývoz činil 140 892 000 USD a dovoz 1 033 132 000 USD. Česká republika tak má zatím s Vietnamem zápornou obchodní bilanci.
Lenka Dudková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět