Svaz průmyslu na tripartitě

ROZPOČET

Předložený návrh státního rozpočtu znamená prohlubování deficitu. To ostatně hrozí již letos. Vláda bude ráda, když nepůjde do mínusu více než plánovaných 40 miliard korun.

Obáváme se také, že se hledají různé jiné zdroje, jak zvýšit příjmy a všichni víme, že nejrychleji se peníze vezmou z firem. Už to vidíme nyní, nový bankovní fond, nové daně nebo i delší zadržování peněž při daňových vratkách. Na vratkách vláda plánuje firmám jednorázově zadržet 13,5 mld. korun, což je za zaměstnavatele nepřijatelné. V době, kdy ekonomika zpomaluje a firmám neustále rostou náklady, jakékoliv další zatížení firem ze strany státu ohrožuje další prosperitu. Stát by měl být efektivní, začít šetřit zejména na svých výdajích, a ne brát stále více od svých živitelů, firem a zaměstnanců.

Obecně jsme proti deficitnímu hospodaření. Deficit bychom mohli tolerovat v případě, že by vláda zadlužovala zemi kvůli masivní a efektivní podpoře vzdělávání a inovací. Teprve pak je to pro nás přijatelné. Víme, že nyní je ale potřeba podporovat investice, inovace a rozvoj České republiky. Firmy v tomto očekávají podporu, a ne klacky pod nohy v podobě zvyšování daní či jiné další zátěže.

VZDĚLÁVÁNÍ

Z jednání tripartity existuje dohoda všech tří stran, že ve školství se příští rok zvednou platy učitelů o 15 %. Takto rozhodla tripartita a zaměstnavatelé to podporují. Klíčové je pro nás, aby učitelé dostali slíbené navýšení, které jim po roce 2021 zajistí plat přes 45 000 Kč.

DIGI

Požadujeme, aby digitální agenda byla pravidelným bodem jednání tripartity alespoň 4krát ročně. Chceme, aby vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci předložil členům tripartity zprávu o plnění akčního plánu autonomního řízení a předložil přehled, jak postupuje s eGovernment cloudem.

Doufáme, že se najdou prostředky na zajištění Digitálního Česka. Věříme, že tato oblast bude mít patřičnou podporu, pokud je označována za prioritu.

Tereza Řezníčková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět