Jaroslav Hanák: Jsem rád, když mladá generace projeví svůj názor. Za nevhodný výrok se omlouvám.

„Omlouvám se za svůj výrok* týkající se mladých lidí demonstrujících proti změně klimatu. Považuji ho za nešťastný, takto to jistě vyznít nemělo. Mám rád otevřenou debatu. Vítám, že mladá generace a studenti projevují vlastní názor. Nelíbilo se mi však, že by to měli dělat po celé Evropě na úkor výuky a vzdělávání, klíčových prvků jejich budoucího úspěchu v životě.

Rád bych se vyjádřil i k samotnému problému klimatu. Nezpochybňuji, že životní prostředí má být jednou z našich priorit. Jsem si vědom toho, že průmysl musí přispívat k řešení a mnohé firmy již do ekologizace výrob a do snížení svého vlivu na životní prostředí investují významné částky.

Svaz průmyslu a dopravy ČR se přihlásil k Pařížské dohodě a jejím klimatickým cílům, budoucnost Evropy nás velmi zajímá. A to jak s ohledem na životní prostředí, ve kterém všichni žijeme a které předáváme našim dětem a budoucí generaci, tak na blahobyt lidí a konkurenceschopnost Evropy.

Jako reprezentant českého průmyslu musím hlídat i finanční a technologické možnosti boje proti klimatické změně, aby přístup, který zvolíme, dával smysl, fungoval a zároveň neohrozil budoucnost evropských firem, naši konkurenceschopnost, a tím i zaměstnanost a blahobyt lidí,“ říká Jaroslav Hanák, Svaz průmyslu a dopravy ČR.

 

 

 


*Výrok k evropským klimatickým opatřením zazněl v pořadu Evropa Plus (vysílaného na ČRo Plus dne 14. 7. 2019). Využita byla část vystoupení prezidenta SP ČR J. Hanáka z konference ekonomických diplomatů v Černínském paláci dne 24. června 2019.

„Tihle lidé jsou zásadně proti průmyslu, jsou proti automobilovému průmyslu, těžebnímu průmyslu, strojírenství klasickému, a to všecko je základ naší ekonomiky, takže tihle lidé jsou velkým nebezpečím, mají velké myšlenky, velké myšlenky jsou dobré na záchranu planety, ale myslím si, že když čtrnáctileté děti v Německu a ve Švédsku, místo aby dostali přes držku, že každý pátek chodí do ulic a stávkují za něco, čemu ani nerozumí, tak si myslím, že to není dobrá zpráva pro Evropu, takže Zelení je velké nebezpečí a buďme rádi, že zatím nemají osobnosti a neprobudili se tady.“

Tereza Řezníčková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět