Firmy hledají obchodní příležitosti v Kazachstánu

Osmnáctičlenná podnikatelská delegace pod vedením prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslava Hanáka a předsedy představenstva Komory SNS Františka Masopusta odletěla ve středu 16. října na misi do Kazachstánu. Mise doprovází na oficiální zahraniční cestě předsedu Poslanecké sněmovny PČR Radka Vondráčka. Podnikatelé budou mít možnost jednat na B2B úrovni na dvou podnikatelských fórech v Nor-Sultanu, bývalé Astaně, a v Shymkentu.

Kazachstán je hospodářsky nejvyspělejší zemí Střední Asie. Působí zde úspěšně více než desítka českých firem z chemického, automobilového či strojírenského průmyslu a finančního sektoru. Třídenní podnikatelská mise dává šanci osmnácti zástupcům českých firem rozvinout svůj byznys i v této středoasijské zemi.

„Z hlediska našich snah o diverzifikaci exportu je Kazachstán velice významnou destinací. Pro Českou republiku je Kazachstán nejdůležitějším obchodním partnerem ve Střední Asii a jedním ze strategických partnerů z hlediska exportní politiky ČR. Tomu odpovídá i četnost našich aktivit ve vztahu ke Kazachstánu. Svaz průmyslu a dopravy zorganizoval do této země celkem devět podnikatelských misí, uzavřel s místními partnery několik bilaterálních smluv a uspořádal nespočet seminářů,“ uvádí Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, který podnikatelskou delegaci vede.

Kazachstán je jedním z největších dodavatelů ropy do ČR, dobře se daří též obchodu s dalšími energetickými surovinami a silničními vozidly. „Vnímáme, že jsou zde velké nevyužité možnosti ve strojírenství, které se nyní v Kazachstánu úspěšně rozvíjí a kam proudí významné soukromé investice. České společnosti se zde mohou zapojit do modernizace výrobních kapacit a obnovy strojírenské základny,“ dodává Jaroslav Hanák.

České firmy se mohou také uplatnit v oborech, jako jsou těžební průmysl nebo vodohospodářství. „Na podnikatelskou misi do Kazachstánu jedeme se Svazem průmyslu, protože v zemi vidíme příležitost, jak rozšířit své obchodní kontakty,“ říká jeden z účastníků mise Vladimír Koutský, jednatel společnosti Sigma Pumpy Hranice. Dalším perspektivním oborem je letecký průmysl, kde se českému výrobci Aircraft Industries už podařil průlom na kazašský trh a dohodl kontrakt na dodávku několika letounů.

Český vývoz do Kazachstánu už tři roky roste. Loni tuzemské firmy vyvezly do středoasijské země zboží a služby za 6,4 miliardy korun. Za letošních prvních osm měsíců se objem vývozu vyšplhal na 4,3 miliardy korun. V roce 2017 se v kazachstánském hlavním městě uskutečnila mezinárodní výstava Expo, která pomohla získat zajímavé projekty několika českým firmám. Svaz průmyslu během konání výstavy zorganizoval do Kazachstánu tři podnikatelské mise.

Lenka Dudková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět