Růst českého exportu zpomaluje, přesto byl v roce 2019 rekordní

Český vývoz byl v roce 2019 opět rekordní. Podle nejnovějších údajů jeho hodnota v národním pojetí dosáhla 3 687 miliard Kč. Meziročně vzrostl o 2 %, jak odhadoval Svaz průmyslu a dopravy ČR.


„Růst českého exportu v roce 2019 mírně zpomalil. Ovlivňuje ho hlavně nižší hospodářský růst našich hlavních obchodních partnerů v Evropě, stagnující mezinárodní obchod a rizika jako třeba obchodní politika USA,“ říká Lukáš Martin, ředitel Sekce mezinárodních vztahů Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Roste počet českých podniků, které mají potíže se získáváním nových zahraničních zakázek, naznačuje pravidelné šetření Svazu průmyslu s Českou národní bankou. Už více než rok také přibývá firem, které hlásí, že se zahraniční poptávka zhoršuje. Novou hrozbou pro český a evropský export je potenciální americká odveta za zavádění daně z digitálních služeb v některých evropských státech.

export 2019 tree map 01

Český export se nejvíce zvýšil na americký kontinent. Ve srovnání s rokem 2018 se hodnota vyvezeného českého zboží na tamní trhy zvedla o 13,9 %. Nejvíce se na tom podepsal úspěšný vývoz do Spojených států, který vzrostl meziročně o 17 procent. Zejména díky zvýšení exportu telekomunikačních zařízení o více než 500 % či léků o téměř 200 %.

„Statistiky vývozu v přeshraničním pojetí ale ukazují, že české firmy se svými výrobky uspěly i na dalších trzích mimo Evropskou unii. Vývoz do Japonska meziročně vzrostl o 14 %, do Jižní Afriky o 17 % a do Ruska o 10 %. Export do Švýcarska byl o 19 procent vyšší než v roce 2018,“ uvádí Lukáš Martin, ředitel Sekce mezinárodních vztahů Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Do zemí Evropské unie, včetně Velké Británie, směřovalo loni 84 procent českého exportu. Z unijních destinací rostl nejvíce český export na Kypr, do Dánska, Litvy, Maďarska a Portugalska. Vývoz do Německa, největšího českého obchodního partnera, rostl loni meziročně o 1,6 %, což bylo rychleji, než činil růst německé ekonomiky. Export do Velké Británie se loni zvýšil o 0,8 %.

Naopak největší pokles v roce 2019 zaznamenal vývoz do Irska, a to o 21,4 %. Největší vliv měl propad vývozu počítačů, které tvoří necelou polovinu českého exportu do Irska. Propadl se také vývoz osobních automobilů, které tvoří druhou největší položku českého vývozu do Irska.

„V roce 2020 očekáváme růst českého exportu o 2 %. V národním pojetí by se měla hodnota vývozu za rok 2020 vyšplhat na více než 3,7 bilionu korun,“ říká Lukáš Martin, ředitel Sekce mezinárodních vztahů Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Svaz průmyslu se snaží exportérům pomáhat v pronikání na zahraniční trhy pořádáním podnikatelských misí. V roce 2019 uspořádal 13 misí, za celou existenci Svazu průmyslu pak už 201 misí, kterých se zúčastnilo téměř 5 tisíc zástupců firem. V roce 2020 chce Svaz průmyslu uspořádat dalších až 15 podnikatelských misí, které doprovodí představitele státu na zahraniční cesty.
kategorie Tiskové zprávy
zpět