Skoro tři čtvrtiny firem nepovažují vládou přijatá opatření za dostatečná

Už více než měsíc ovlivňuje průmyslovou výrobu v České republice krize kvůli šíření nového typu koronaviru. Firmy se s nastalou mimořádnou situací vypořádávají různě. Desetina jich musela zcela uzavřít výrobu, téměř třetina podniků hlásí snížení výroby o více než 20 %. Velká část firem ale zatím nechce propouštět zaměstnance a čeká na rozjezd kurzarbeitu. 72 procent podniků zároveň nepovažuje vládou dosud přijatá opatření proti zmírnění ekonomických dopadů krize za dostatečná. Vyplývá to z bleskového průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR, kterého se ve dnech 2. a 3. dubna 2020 zúčastnilo 148 průmyslových podniků.

I přes mimořádně složitou ekonomickou situaci firmy zatím zaměstnance propouštět nechtějí. Téměř polovina podniků nepropouští a ani to neplánuje, víc než třetina firem v průzkumu uvedla, že čeká na podmínky a rozjezd kurzarbeitu, který začal fungovat v pondělí.

„Přestože firmám klesají zakázky, tak nepropouštějí. Vědí, že po krizi by dokázaly lidi jen těžko znovu získat. Měly by problém znovu najít především kvalifikované zaměstnance. Tahle situace ale nevydrží dlouho, protože firmám chybí zakázky a kvůli tomu budou mít problémy třeba se mzdami. To, co už vláda schválila a rozjíždí proto musí fungovat tak, aby se k firmám finanční pomoc opravdu dostala v řádu dnů,“ říká prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

F propousteni 01

V pondělí začal fungovat program Antivirus, k jehož zavedení Svaz průmyslu vládu dlouhodobě vyzýval. Využít kurzarbeit, tedy kompenzace mzdových nákladů pomocí programu Antivirus, plánuje 76 % průmyslových podniků.

„Průzkum potvrzuje, že jsme za kurzarbeit jako nástroj pomoci firmám ve Svazu průmyslu bojovali správně. Firmy o něj mají zájem. Je proto důležité, aby ho mohly využívat alespoň po dobu 6 měsíců, jinak pro ně nebude mít ten správný význam. Zároveň požadujeme, aby vláda program rozšířila i pro nepřetržité provozy, které nelze odstavit, i když mají pokles poptávky,“ upozorňuje prezident SP ČR Jaroslav Hanák.

Firmy už se také potýkají se zhoršující se platební morálkou. Třetina podniků v šetření uvedla, že jim odběratelé začínají platit po lhůtách splatnosti. Kvůli špatné platební morálce tak hrozí více než čtvrtině firem v příštích dvou měsících druhotná platební neschopnost. 43 % firem v šetření také uvedlo, že očekává meziroční pokles zakázek za duben a květen o více než 20 procent.

F zakázky3 01

„Pozitivní ovšem je, že banky své chování vůči firmám zatím nepřitvrzují. Přes tři čtvrtiny firem změnu v chování bank nezaznamenaly, 15 % podniků dokonce hlásí vstřícné chování bank. Finanční správa firmy také zbytečně nezatěžuje,“ doplňuje prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

F snizeni vyroby 01

Kvůli opatřením proti šíření nového typu koronaviru musela skoro třetina tuzemských firem snížit výrobu o více než 20 procent, desetina pak musela své provozy uzavřít úplně. Přes čtvrtinu průmyslových podniků ale výrobu zatím neomezuje a ani to neplánuje.

Celé shrnutí výsledků průzkumu ke stažení zde.

Gbelec Ondřej
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět