Hotelům a restauracím by pomohly speciální podpůrné programy

Opatření proti šíření koronaviru nejvíce zasáhla obor hotelnictví, restaurací a cestovního ruchu. Meziročně se výkon těchto oborů propadne o polovinu a dopady navíc zřejmě budou dlouhodobé. Dosavadní státní programy na podporu podnikatelů ovšem provozovatelům hotelů, restaurací či cestovních kanceláří příliš nepomohou. Svaz průmyslu a dopravy ČR proto navrhuje, aby toto odvětví dostalo speciální pomoc. Tyto myšlenky zazněly v prvním dílu seriálu online konferencí, v nichž členové představenstva Svazu průmyslu s pozvanými experty hledají cesty k restartu ekonomiky po koronavirové krizi.

Svaz průmyslu a dopravy ČR odstartoval seriál online konferencí. V nich členové představenstva Svazu diskutují s pozvanými hosty o tom, jak by vláda měla vyvést Česko z koronavirové krize. V prvním dílu se Petr Jonák, člen představenstva SP ČR, věnoval restartu restaurací, hotelnictví a cestovního ruchu s Tomášem Prouzou, prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, Sanjivem Surim, zakladatelem a prezidentem Zátiší Group, a Richardem Procházkou, ředitelem společnosti Lagardére Travel Retail.

Kvůli opatřením proti šíření koronaviru je zavřeno 75 procent restaurací, zbývající fungují v omezeném režimu díky výdajům přes okénko. Nefunguje ani 95 procent hotelů a dalších ubytovacích zařízení. Zavřeno mají také prodejny cestovních kanceláří a cestovních agentur. První odhady hovoří o tom, že by o práci mohla přijít čtvrtina až třetina lidí.

„Horeca a turistický ruch jsou odvětví, která v ČR dávají práci skoro 400 tisícům lidí a ročně dosahovaly obratu 500 miliard korun. Mají navíc silnou sociální a kulturní funkci, zejména na vesnicích a menších městech. Jenže dosud schválené vládní programy těmto firmám příliš nepomohou. Záruky za případné komerční úvěry provozovatelům hotelů a restaurací by musely být výrazně vyšší, protože banky vidí v oboru velkou nejistotu. Většina malých restaurací a zařízení nedosáhne ani na podporu z programu Antivirus, protože se snaží fungovat alespoň přes okýnko a nemají tak zaměstnance na překážkách. S vládou už jednáme o možných řešeních,“ říká Petr Jonák, člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Vláda sice začala rozvolňovat opatření proti koronaviru, zatím ale jasně neřekla, za jakých podmínek by mohly hotely, restaurace a cestovní kanceláře obnovit provoz. To se například týká i avizovaného otevření letních zahrádek. „Vláda pořád ještě nestanovila, za jakých podmínek půjde v reálu tyto zahrádky otevřít. My pořád nevíme ani tak jednoduchou věc, jestli si na té zahrádce budeme moct při konzumaci sundat roušku,“ upozorňuje prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Je také jasné, že minimálně letošní sezóna bude kvůli nižšímu přílivu turistů ze zahraničí pro spoustu firem kritická. Za normálních okolností do Česka přijede 11 milionů zahraničních turistů ročně.

„Odvětví Horeca by pomohl nový pilíř v programu Antivirus, který by obsahoval dlouhodobější podporu části mzdových nákladů. Firmám by pomohl také speciální program státních záruk za úvěry, který by obsahoval výrazně vyšší garanci státu a delší splatnost úvěrů než stávající programy. Vláda by oboru mohla pomoci také snížením DPH na poskytované služby. Mezi možnou okamžitou pomoc patří pokrytí nákladů na zničené suroviny a hygienická opatření nebo pokrytí části nákladů na nájmy,“ uvádí Petr Jonák, člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Provozovatelům restaurací, hotelů a kaváren by také pomohlo, kdyby kurzarbeit, respektive program Antivirus, mohli využívat alespoň po dobu 6 měsíců. „My máme v týmu špičkové lidi a samozřejmě se je snažíme udržet co nejdéle. Ale začíná to být složitější a složitější. Když do 27. dubna nevíme, jestli se kurzarbeit prodlouží od 1. května dál či nikoliv, tak je to trošku složitější rozhodovat,“ říká Sanjiv Suri, zakladatel a prezident společnosti Zátiší Group, která provozuje restaurace a cateringové služby.

Možnou pomocí pro odvětví Horeca by byly také vouchery nebo finanční kredit, který by každý Čech dostal a mohl utratit v odvětví tuzemského cestovního ruchu nebo ve svých oblíbených hospodách, restauracích a kavárnách. Výhodou takového řešení by bylo, že by lidé „hlasovali nohama“ – pomoc by tedy mířila k podnikatelům, kteří nabízejí dobré služby. „Současná krize je příležitostí zkusit nastartovat rozvoj tuzemského turismu,“ dodal Petr Jonák.

Vláda by také měla představit dlouhodobější a jasnější plány restartu ekonomiky a návratu celé společnosti do normálu, aby lidé neměli obavy z budoucnosti. V hospodách, restauracích a cestovním ruchu totiž budou lidé utrácet jedině tehdy, pokud nebudou mít strach z budoucnousti. „Lidé už musí dostat nějaká aktuální doporučení. Na jednu stranu, aby samozřejmě zachovali ten klid a hygienu, ale aby věděli, že můžou bez obav vstoupit do obchodu a aby se už snažili žít jako dříve,“ dodává Richard Procházka, generální ředitel Lagardére Travel Retail.

Seriál online konferencí bude pokračovat už tento čtvrtek, kdy se viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj zaměří na fungování a potřebné úpravy programu Antivirus. Příští týden ve čtvrtek se viceprezidentka Svazu průmyslu a dopravy ČR Milena Jabůrková bude se svými hosty věnovat tématu školství.

V seriálu členové představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR s pozvanými hosty také hodnotí, jak jsou účinná dosavadní opatření vlády na pomoc firmám a ekonomice.

Gbelec Ondřej