Průmyslová výroba v březnu klesla o 10,8 %, v dubnu klesne výrazněji

Březnová data již v plné síle ukazují dopady koronavirové krize. Průmyslová produkce v březnu meziročně klesla o 10,8 %, meziměsíčně byl pokles o 8,7 %. Největší pokles zaznamenala výroba motorových vozidel, strojů a zařízení, či kovových konstrukcí. Díky vyšší spotřebě ale vzrostla produkce potravinářských výrobců či výroba papíru a zpracování dřeva.

Obdobně klesaly i tržby z průmyslové činnosti (celkem pokles o 9,5 %), zahraniční tržby se snížily více než domácí. Hodnota exportu se v březnu meziročně snížila o 13,3 %. Propadla se také hodnota nových zakázek. Více klesala tato hodnota u tuzemských zakázek (o 21 %) oproti zahraničním (o 13 %). Projevila se jak omezení podnikání v ČR, tak v zahraničí.

Pokles výroby bude pokračovat i v dubnu. Průzkum Svazu průmyslu a dopravy ČR ze začátku dubna ukázal, že 43 % firem v dubnu a květnu klesnou zakázky o více než 20 % ve srovnání se stejným obdobím minulého roku. Téměř třetina firem hlásila, že snížila výrobu o více než 20 % a desetina firem musela zcela zastavit výrobu.

„I přestože se firmám podařilo ke konci dubna po nastavení hygienických standardů obnovit výrobu, očekáváme, že pokles průmyslové výroby v dubnu bude meziročně ještě větší než v březnu. To ukazují i naše průzkumy mezi členskými firmami,“ říká Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky SP ČR.

Gbelec Ondřej
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět