Průmysl potřebuje brzký rozjezd veletrhů

Koronavirus zastavil v Česku veletržní byznys. Jeho rychlý restart je klíčový pro obnovení obchodních aktivit průmyslových firem. Právě na veletrzích potřebují zákazníkům a veřejnosti prezentovat své nové produkty a technologie a zároveň ukázat, že se český průmysl z krize zotavuje, zaznělo v sedmém díle ze série on-line konferencí, v nichž členové představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR s pozvanými experty hledají cesty k restartu ekonomiky po koronavirové krizi.

Sedmý díl ze seriálu on-line konferencí Svazu průmyslu a dopravy ČR se zaměřil na restart veletrhů, které jsou klíčové pro opětovný rozjezd obchodních aktivit firem. Člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR Jiří Holoubek k diskuzi pozval generálního ředitele Veletrhů Brno Jiřího Kuliše, generálního ředitele společnosti ABF Tomáše Kotrče, prezidenta Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR Jana Wiesnera a ředitele Svazu strojírenské technologie Oldřicha Paclíka.

Navzdory nynější koronavirové krizi spousta firem dál investuje do nových technologií a do vývoje nových produktů. Chtějí je prezentovat zákazníkům i veřejnosti na výstavách a veletrzích. Tím v nadcházejících měsících ukážou, že se český průmysl z krize postupně zotavuje. Pozitivním signálem je, že na pondělní tripartitě se na výzvu Svazu průmyslu a dopravy ČR shodli vláda, zástupci firem a odborů, že letošní Mezinárodní strojírenský veletrh by se měl uskutečnit.

„Mezinárodní strojírenský veletrh bude nezbytný vzkaz, že česká ekonomika koronavirovou krizi zvládla. Svaz průmyslu a dopravy ho každoročně zahajuje svým Sněmem,“ komentuje Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR. Stejně jako ostatní vystavovatelé řeší i Svaz průmyslu a dopravy provedení svého stánku. Hygienická opatření, která se budou muset na veletrhu dodržovat, potřebuje znát co nejdříve.

„Apelujeme na vládu, aby uznala důležitost veletrhů pro fungování ekonomiky a vyňala jejich organizování z omezení, která jsou v platnosti pro hromadné akce. Samozřejmě s vědomím toho, že i na veletrzích budou muset vystavovatelé a návštěvníci dodržovat určitá proveditelná hygienická opatření. Jejich výčet potřebujeme znát dopředu, abychom mohli také plánovat doprovodné akce pro obchodní partnery a návštěvníky,“ říká Jiří Holoubek, člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Organizátoři veletrhů a výstav museli ze dne na den kvůli opatřením proti šíření koronaviru zrušit připravované veletržní akce. Desítky malých a středních výstavářských firem napojených na veletrhy na pomoc z vládních podpůrných programů zpravidla nedosáhlo. „Nejlepší vládní pomocí bude, když vláda veletrhy vyjme dnes či zítra ze zákazu konání hromadných akcí tak, jak to udělali v Německu, a my budeme moci začít připravovat plánované akce na podzim, byť s nějakými opatřeními. I v našem případě platí, že čas jsou peníze,“ uvádí Jiří Kuliš, generální ředitel Veletrhy Brno. Veletržní a eventový průmysl má i přes uvolňování opatření ze strany vlády stále červenou. „Jedná se o svébytný ekonomický obor, který byl uzavřen jako první a který počítá ztráty ve stovkách milionů korun,“ uvedl Kuliš.

Konání letošního Mezinárodního strojírenského veletrhu je důležité pro české výrobce strojů, aby si udrželi středoevropské trhy. „Věříme, že hygienická situace umožní konání MSV, je to klíčová událost pro náš obor. Jsme rádi, že ministerstvo průmyslu a obchodu jeho konání podporuje. Přesvědčujeme i naše členy, aby se MSV zúčastnili. Koronavirová krize přišla v době, kdy už se strojírenství potýkalo s poklesem poptávky. O to více by proto firmy i vláda měly investovat do veletrhů a podobných akcí,“ tvrdí Oldřich Paclík, ředitel Svazu strojírenské technologie.

Podzimní veletržní sezóna začíná už na přelomu srpna a září. „Veletrh není restaurace nebo hotel, který otevře a čeká na zákazníky. My musíme oslovit vystavovatele, zorganizovat veletrh i s doprovodnými akcemi a teprve pak veletrh otevřít. Na to potřebujeme čas. Začít s přípravami musíme už teď. Hygienická opatření zajistit umíme,“ dodává Tomáš Kotrč, generální ředitel společnosti ABF, která je pořadatelem mj. největšího stavebního veletrhu FOR ARCH na pražském výstavišti v Letňanech.

Zástupci firem na vládu tlačí, aby se veletrhy mohly na podzim opět rozběhnout. „Už před měsícem jsme žádali vládu, aby udělala vše pro obnovu konání podzimních veletrhů. Na jejich přípravu je třeba minimálně půl roku. Je dobře, že ministr zdravotnictví už dostal za úkol, aby odstranil bariéry pro konání veletrhů a specifikoval hygienicko-epidemiologická podmínky pro organizaci veletrhů,“ říká Jan Wiesner, prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR.

Seriál online konferencí bude pokračovat ve čtvrtek, kdy se člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR Petr Jonák bude se svými hosty věnovat tématu, jak si firmy v koronavirové krizi navzájem pomáhají. V seriálu členové představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR s pozvanými hosty také hodnotí, jak jsou účinná dosavadní opatření vlády na pomoc firmám a ekonomice.

Gbelec Ondřej
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět