Květnová data za průmysl potvrzují menší propad než v dubnu

Průmysl v květnu podle předpokladů pokračoval v poklesu. Květnová data vykazují 25,7% meziroční pokles, což je mírné zlepšení proti výsledkům v dubnu. Meziměsíční mírný růst po vyloučení sezónnosti na úrovni 13,8 % je ovšem způsoben mimořádnou hloubkou propadu v dubnu.

„Postupné oživování výroby v květnu zmírnilo celkový propad průmyslu. Zatímco některé podniky se začínají pomalu zotavovat, jiné očekávají, že na ně krize teprve dolehne. V našem květnovém průzkumu počítalo 70 % firem s propadem zakázek v květnu a červnu o více než 20 procent,“ vysvětluje viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar.

K meziročnímu poklesu nejvíce přispěl automobilový průmysl. Na poklesu se podepsal vývoj produkce pryžových a plastových výrobků, výroba kovových konstrukcí a strojů a zařízení. Mírné zlepšení potvrzují i data o zakázkách a tržbách. I ta dokazují, že květen již nebyl tolik poznamenán restrikcemi jako letošní dosud „nejkrizovější“ měsíc duben. Oproti dubnu, kdy meziročně propad tuzemských a zahraničních zakázek a tržeb byl až kolem 40 %, ukazují aktuální data cca 30% pokles.

Květnové výsledky vytáhla postupná obnova výroby firem. Stále ale byla často v menším objemu a firmy, které obnovily nebo nepřerušily výrobu, mají méně zakázek. „Vládní podpora a pomoc musí být efektivně distribuována, aby ji firmy mohly co nejlépe využít a přežily tak s co nejmenším propouštěním,“ dodává viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar.
kategorie Tiskové zprávy
zpět