Pokles průmyslu v červnu již není tak hluboký

Průmyslová výroba v Česku v červnu zpomalila meziroční pokles na 11,9 procenta z květnových 25,7 procenta. K lepšímu výsledku přispělo oživení výroby aut. V meziměsíčním srovnání byla červnová průmyslová produkce vyšší o 13,4 procenta. Vyplývá to z dat očištěných o vliv počtu pracovních dnů, která zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Průmysl v červnu meziročně klesl po očištění o počet pracovních dní o 11,9 %. „Jde o nepříznivý vývoj, který bychom ještě na začátku roku vnímali velmi negativně, ovšem ve srovnání s dubnem poznamenaným tvrdými restriktivními opatřeními jde již jen o třetinovou hodnotu poklesu,“ říká Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky a hlavní ekonom Svazu průmyslu a dopravy ČR. Pro srovnání, v dubnu průmysl meziročně klesl o 33,7 %, v květnu o 25,7 %. Červen tak trochu vylepšil trend zmírňujících poklesů. Celkově za druhé čtvrtletí průmysl klesl meziročně o 23,7 %.

„Červnové výsledky obecně ilustrují, jak se ekonomika ze zmrazení na začátku pandemie postupně zvedá. Vždyť některé firmy v Česku i dočasně zastavily výrobu. V červnu už nedošlo ani k tak hlubokým poklesům tržeb z průmyslové činnosti či hodnoty nových zakázek,“ vysvětluje Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Meziměsíčně průmysl od rekordního poklesu v dubnu roste, v květnu se oproti dubnovému dnu produkce zvýšila o 13,8 %, v červnu průmysl meziměsíčně stoupl o 13,4 %. „Přestože se postupně odrážíme ode dna, nás ale stále čeká obtížný vývoj. Letošní pokles výroby a zakázek nebude snadné rychle obnovit. Zpomaluje se tím i investiční aktivita. Trh práce reaguje s určitou setrvačností a krize se dotkne i ukazatele nezaměstnanosti. Proto je nutné nastavit například efektivní dlouhodobý kurzarbeit, aby podniky přežily nejen karanténní zmrazování, ale i následující období, které poznamená nižší domácí i zahraniční poptávka,“ upozorňuje Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky a hlavní ekonom Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Aktuální výsledky průmyslu korespondují s předběžným odhadem Českého statistického úřadu o vývoji HDP, který očekává, že ve druhém kvartálu celá ekonomika klesne o 10,7 %.

„Vládě Svaz průmyslu a dopravy mimo jiné doporučil desatero, jak by měla probíhat pomoc s obnovou ekonomiky. Naše návrhy reagují na aktuální vývoj ekonomiky a jejich prosazení by mohlo pomoci vykompenzovat zásadní propad HDP ve druhém kvartálu,“ dodává Bohuslav Čížek.