Ekonomika se před restrikcemi začala zotavovat z jarní vlny

Ekonomika se ve 3. čtvrtletí dle předběžného odhadu ČSÚ začala zotavovat z jarního rekordního propadu. Meziroční propad HDP se ve třetím čtvrtletí dostal na úroveň 5,8 %. Ve srovnání s 2. čtvrtletím 2020 vzrostl HDP o 6,2 %. Pro podniky to ale znamenalo jen malé „nadechnutí“ před druhou vlnou restrikcí.

V červenci, srpnu a září začala ekonomika obnovovat výkony po tvrdých jarních restrikcích. „Ekonomika se během třetího kvartálu oklepávala z jarního šoku pomalu. Rychlejší návrat brzdila nižší poptávka spotřebitelů i hladina zakázek, snížení investic, problémy v zahraničním obchodu i celková nižší důvěra podnikatelů,“ komentuje Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR.

„Česká ekonomika se v létě „nadechovala“. Nyní naše hospodářství opět přiškrtily další restrikce, rostoucí nejistoty dalšího zdravotního i ekonomického vývoje či obavy z dostupnosti pracovníků,“ říká Bohuslav Čížek.

Jak velký bude letošní propad HDP, záleží na hloubce podzimních ekonomických potíží a dalším vývoji, míře a délce, přijímaných opatření v ČR a zahraničí. „Firmy zavedly řadu hygienických opatření a snaží se stále vyrábět. Na druhou stranu řadě z nich chybí finanční polštář, který měly v jarní vlně,“ uzavírá Bohuslav Čížek.

Svaz průmyslu vývoj ekonomiky ČR podrobněji rozebral v nedávno zveřejněné podzimní predikci. Čtěte zde.

Gbelec Ondřej
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět