SP ČR: Průmysl v říjnu mírně rostl

Průmyslová produkce v říjnu meziročně rostla po očištění o počet pracovních dní o 1,3 %. Meziměsíčně se produkce zvýšila o 3 %. Přes zlepšující se čísla ale průmysl za celý rok kladných hodnot nedosáhne. Pokles v první fázi pandemie byl bezprecedentní a velmi výrazný.

Například v dubnu produkce klesla meziročně o více než třetinu, od začátku roku má pak průmyslová výroba stále ještě 10% ztrátu oproti loňskému roku. Za současné pozitivní hodnoty tak může zejména dohánění propadu výroby z prvního pololetí a částečně také celkově mírné ochlazení průmyslu, které pozorujeme od druhé poloviny roku 2019.

„Průmysl se tak i přes obtížnou situaci, trvající omezení, větší nejistotu nebo nedostatek pracovníků v některých oblastech snaží jet dál. Zlepšuje své výsledky a potvrzuje se jeho role v českém hospodářství,“ říká Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky a hlavní ekonom Svazu průmyslu a dopravy ČR.

„Dobrou zprávou jsou zejména pozitivní výsledky automobilového sektoru. Ten meziročně přidal 13,9 % a potvrdil zlepšující se kondici z minulého měsíce, což dokazuje i zvyšující se poptávka po automobilech. Tahle zpráva je pro naši ekonomiku zásadní. Stále ale veškeré výsledky musíme vnímat i v kontextu vývoje posledních měsíců,“ upozorňuje Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky a hlavní ekonom Svazu průmyslu a dopravy ČR.

V říjnu se zvýšila produkce v chemickém, farmaceutickém či gumárenském průmyslu a také výroba elektrických zařízení a počítačů. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 5,2 %, což způsobila zlepšující se poptávka ze zahraničí. „Bohužel hodnota tuzemských zakázek nadále klesala, tentokrát o 1,7 %. Meziročně se jedná o velmi pozitivní hodnotu, ale i zde podzimní obnovení zakázek nenahradí celkový letošní výpadek. Trendová obnova zakázek zůstává totiž spíše mírná, což potvrzují i odhady firem pro očekávaný vývoj zakázek v nejbližších měsících,“ dodává Bohuslav Čížek.
kategorie Tiskové zprávy
zpět