Jsme znepokojení změnami v oblasti zaměstnávání

Svaz průmyslu je znepokojen děním v Poslanecké sněmovně, která v poslední době projednává návrhy z oblasti zaměstnávání. Prvním z nich je uzákonění pátého týdne dovolené, které postoupilo už do třetího čtení. Poslanecká sněmovna také využila vládního návrhu zákona o tzv. mimořádném karanténním příspěvku k tomu, aby přílepkem zregulovala opětovné hlášení VPM a evidenci DPČ a DPP. Pozměňovací návrhy znovu zavádí povinnost zaměstnavatelů hlásit veškerá volná pracovní místa Úřadu práce pod pohrůžkou pokuty a navíc přináší novou povinnost oznamovat do 8 dnů nástup a ukončení DPP či DPČ, a to opět pod pohrůžkou značné sankce.

Svaz průmyslu a dopravy ČR proto oficiálním dopisem požádal Senát, aby odmítl oba návrhy.

Pátý týden dovolené

„Nechápeme, proč vláda nedodržuje své sliby. Neustále veřejně deklaruje, že podporuje podnikatele a zaměstnavatele. Schválením novely zákoníku práce, kterou zavádí pátý týden dovolené, dokázala, že naprosto ignoruje doporučení a veškeré domluvy se sociálními partnery z tripartity. Za zaměstnavatele ctíme, že se dohody mají dodržovat. Proto jsme nepodpořili jiné návrhy novelizace zákoníku práce, které by firmám usnadnily podnikání, jako je například mimořádný důvod výpovědi nebo elektronizaci právních úkonů, které nyní musí zaměstnavatel se zaměstnancem řešit fyzicky papírově," říká Eva Martinicová, ředitelka Sekce zaměstnavatelské Svazu průmyslu a dopravy ČR.

„Zaměstnavatelé přistoupili v poslední době na mnoho kompromisů. Firmy dobrovolně přijaly velice nákladná opatření, aby ochránily zdraví svých zaměstnanců, aktivně se zapojily do testování a nabízejí pomoc i s očkováním. Vláda tímto jen dokázala, že ji firmy, které táhnou celou ekonomiku, nezajímají. Většina především velkých zaměstnavatelů poskytuje pátý týden dovolené jako bonus. Toto opatření dopadne hlavně na ty nejpostiženější, jako jsou malé a střední podniky, které už teď bojují o přežití," doplňuje Martinicová.

Návrhy související s návrhem zákona o mimořádném příspěvku zaměstnanci při nařízené karanténě

„Schválení takto zásadních pozměňovacích návrhů při projednávání tzv. karanténního příspěvku zcela zásadně narušuje základní principy legislativního procesu a tripartitního dialogu. Tyto návrhy nesouvisí s karanténním příspěvkem a jedná se o naprosto zřejmý přílepek. Oba návrhy přinesou podnikům jen zbytečné papírování. Povinnost hlášení volných pracovních míst se navíc už v minulosti ukázala jako naprosto nefunkční, a proto byla zrušena. Firmy si dokážou pracovníky hledat samy daleko efektivněji a spolupráce s úřady práce jim v tomto modelu většinou nic nepřináší," říká Eva Martinicová, ředitelka Sekce zaměstnavatelské SP ČR.

kategorie Tiskové zprávy
zpět