SP ČR: Testovat musíme všude

Svaz průmyslu a dopravy ČR vyzývá vládu, aby před zvýšením frekvence testování nejdříve udělala tři věci: Testování masivně rozšířila na všechny zaměstnance, zvýšila příspěvek na test na 90 korun a státní autoritou ověřila kvalitu doporučených testů. Firmy chtějí investovat do kvalitních testů, a to by mělo být i v zájmu státu. Vláda by měla podle Svazu průmyslu nejdříve vyhodnotit stávající testování ve firmách, podpořit ho kvalitními testy a příspěvkem, a teprve poté diskutovat o změnách frekvence.

„Jsme přesvědčeni, že dříve, než se zvýší frekvence týdenního testování ve firmách z jednoho na dva, měl by stát nejdříve zajistit, aby se skutečně testovaly všechny skupiny zaměstnanců, včetně těch nejmenších kolektivů,“ říká viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj.

Podniky na testování vynakládají nemalé prostředky, uvědomují si, že zaměstnanci a jejich zdraví je pro ně to nejdůležitější. Bez nich mohou jen těžko fungovat. Proto chtějí nakupovat plně funkční testy.

„Požadujeme, aby státní autorita prověřila, zda všechny testy, které firmy nakupují, jsou dostatečně kvalitní a spolehlivě zachytí pozitivní jedince. Na různých schůzkách slyšíme, že některé z testů nejsou dokonalé, přestože nakupujeme testy doporučené Ministerstvem zdravotnictví. Firmy je nakupují ve velkém a jsou dotovány i státními penězi. Mělo by být tedy i v zájmu státu, aby v tom udělal pořádek,“ vysvětluje Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Svaz průmyslu a dopravy ČR apeluje na vládu, aby zvýšila státní příspěvek na testy i počet dotovaných testů. Měla by aktivněji podpořit firmy, protože ty dnes plní roli největších testovacích a trasovacích center.

„Podle našeho průzkumu nakupuje 80 % firem testy za více než 100 korun. Proto žádáme vládu, aby vyslyšela naši prosbu a zvýšila příspěvek minimálně na 90 korun za jeden test. Pokud stát toto udělá a umožní firmám proplatit až 8 testů měsíčně, přičemž čtyři by byly povinně, jsem si jistý, že velká část firem by začala už dnes dobrovolně testovat dvakrát týdně. Musíme si uvědomit, že nejsložitější je to právě pro ty největší firmy, které mají různé režimy, nepřetržité provozy a podobně, a zároveň díky všem opatřením vykazují nejnižší pozitivitu,“ říká Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Průzkum SP ČR ukázal 0,77 % průměrný záchyt onemocnění Covid-19 ve firmách. TZ k průzkumu najdete zde.

Gbelec Ondřej