Rok od největšího propadu firmám opět rostou zakázky i zisk

Obavy firem z budoucnosti postupně opadávají. Od začátku roku roste podíl firem, které letos očekávají vyšší zisk než v roce 2020. Pomáhá jim růst zakázek a do jisté míry i opatření, kterými už loni optimalizovaly provoz firmy. Vyplývá to z květnového průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR mezi 155 průmyslovými firmami. Zlepšená nálada podniků se přelévá do výkonu celé ekonomiky. Svaz průmyslu a dopravy ČR pro letošní rok očekává ve své aktualizované predikci ekonomický růst mezi 3 a 3,5 procenta.

Rok od bezprecedentního propadu průmyslové výroby a celé ekonomiky kvůli první vlně koronavirové epidemie firmy mírní obavy z budoucnosti a snaží se aktivně využít zlepšující se situaci na trzích. Průmyslová výroba za duben podle dat Českého statistického úřadu meziročně vzrostla o 55,1 procenta. Nové zakázky jsou ve srovnání s loňským dubnem vyšší o 90 procent.

spinfo pruzkum 06 2021 zisk2

Růst zakázek a optimistická očekávání potvrzuje také květnový průzkum Svazu průmyslu a dopravy ČR. Se zvyšujícím se objemem objednávek přibývá firem, které letos očekávají růst zisku. Z lepší kondice průmyslu profituje celá ekonomika. Svaz průmyslu a dopravy ČR ve své aktualizované makroekonomické predikci očekává, že letos výkon českého hospodářství poroste ve srovnání s loňskem o 3 až 3,5 procenta. Příští rok by se ekonomický růst mohl přiblížit 4 procentům. Výkon ekonomiky se tak v roce 2022 dostane nad úroveň předkrizového roku 2019.

Jedním z tahounů ekonomiky budou postupně i firemní investice. „Firmy chtějí a potřebují investovat. Z našeho květnového průzkumu vyplývá, že nejčastěji budou kupovat nové výrobní technologie, modernizovat či rozšiřovat výrobní areály a investovat do výzkumu a vývoje. Vláda jim v tom může pomoci, když rychle spustí nové operační programy a Národní plán obnovy. Firmy by uvítaly také prodloužení mimořádně zrychlených odpisů i pro rok 2022,“ uvádí Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Ekonomická situace firem se zlepšuje, ukazují výsledky květnového průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR mezi 155 průmyslovými firmami. Růst zisku ve srovnání s krizovým rokem 2020 nyní očekává 45 procent firem. V lednu vyšší zisk očekávala jen třetina podniků. Ubývá také firem, které letos očekávají meziroční pokles zisku nebo dokonce ztrátu.

Optimismus firem se odráží v očekávaném růstu zakázek. Vyšší objem objednávek v letošním druhém pololetí ve srovnání se stejným obdobím roku 2020 očekává 65 procent firem. Téměř polovina z nich předpovídá růst zakázek o více než 10 procent.

„Pozitivní očekávání firem pro letošní druhé pololetí jsou o to cennější, že se srovnávají s druhou polovinou roku 2020, kdy se už průmyslu dařilo dohánět ztráty z loňského jara. Za celý letošní rok předpokládá 57 procent firem z našeho průzkumu, že budou mít větší objem zakázek než v předkrizovém roce 2019. K tomuto výsledku firmám pomáhá kromě rozvolňování protiepidemických opatření a oživení zahraničních ekonomik také návrat zákazníků, kteří své objednávky loni odložili,“ vysvětluje Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Podstatné pro vývoj ekonomiky na podzim bude, aby se neopakovala razantní protiepidemická opatření proti šíření Covid-19. „Proto je důležité, aby stát do té doby zajistil proočkování co největší části populace. Pozitivní ale je, že firmy by případný příchod další vlny epidemie neměl překvapit. Téměř dvě třetiny podniků jsou už teď na možnou podzimní vlnu připraveny. Další pětina pracuje na strategii, jak její vliv na své podnikání co nejvíce eliminovat,“ tvrdí Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Překážkou pro rychlejší růst po opadnutí koronavirové krize je podle firem nadále především nedostatek kvalifikovaných pracovníků. „Kvalifikovaní lidé chybí 44 procentům podniků. Jako nejvýznamnější bariéru pro svůj rozvoj nedostatek těchto pracovníků vnímají firmy už více než tři roky,“ dodává Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Život komplikuje firmám také růst cen surovin, materiálů a polotovarů, které potřebují k výrobě svých produktů. Za poslední půlrok zaznamenalo zdražování těchto vstupů 91 procent firem. Nejvíce pociťují růst cen u oceli, mědi, hliníku a dalších kovů, plastů, elektronických čipů, ale také u energií, sběrového papíru či stavebních materiálů. Skoro polovina firem v průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR uvedla, že už kvůli rostoucím cenám vstupů musely zdražit své produkty.

  • Výsledky průzkumu ke stažení zde.

Pozn.: Všechna data v tiskové zprávě jsou založena na výsledcích květnového průzkumu SP ČR. Průzkumu se ve čtvrtém květnovém týdnu zúčastnilo 155 průmyslových firem. Rovnoměrně mezi nimi byly zastoupeny podniky všech velikostí.

kategorie Tiskové zprávy
zpět