Svaz průmyslu obnovuje podnikatelské mise cestou do Indonésie

Téměř rok a půl museli čeští exportéři čekat, až budou moci vyrazit se Svazem průmyslu a dopravy na plnohodnotnou podnikatelskou misi. V sobotu 19. června se konečně vydají do Indonésie, kam podnikatelská delegace vedená prezidentem SP ČR Jaroslavem Hanákem doprovodí ministra životního prostředí Richarda Brabce. Spolu s ním budou na palubě vládního speciálu zástupci téměř třech desítek tuzemských firem a vysokých škol.

Podnikatelská mise Svazu průmyslu a dopravy ČR do Indonésie se zaměří hlavně na technologie spojené s ochranou životního prostředí. „Po roce a půl je to konečně první plnohodnotná podnikatelská mise. Připravovala se skoro dva roky s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem. Indonésie je velká země, má 270 milionů obyvatel. Pro český průmysl, ale i české vysoké školy, je nesmírně zajímavá,“ říká prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, který třicetičlennou podnikatelskou delegaci vede.

Ministr životního prostředí Richard Brabec k tomu dodává: „Je mi potěšením vést v pořadí druhou podnikatelskou misi a za současných příznivých epidemických podmínek podpořit prezentaci českých firem a oblast vědy a výzkumu. Na základě předešlé mise v roce 2019 - do Vietnamu a Malajsie - vím, že české firmy mají světu co nabídnout obzvláště v oblasti technologií a know-how šetrných k životnímu prostředí. Indonésie je zároveň v hledáčku českých univerzit i našich expertů činných v oblasti mezinárodní ochrany přírody.”

Česká delegace navštíví na cestě po Indonésii hlavní město Jakartu, Medan na východní Sumatře a Banda Aceh na severní Sumatře. Svaz průmyslu a dopravy připravuje ve spolupráci s Velvyslanectvím České republiky, s kanceláří CzechTrade v Jakartě a s partnerskou Indonéskou obchodní a průmyslovou komorou KADIN Indonesia podnikatelská fóra a B2B jednání ve všech čtyřech městech. Zástupci českých firem a univerzit na nich budou mít příležitost prezentovat své výrobky, technologie a projekty indonéským partnerům.

Obnovení podnikatelských misí exportéři vítají. „Je to velmi důležité, všichni jsou hladoví po osobním kontaktu, bez kterého s některými obchodními partnery ani nejde jednat. Alespoň ne na požadované úrovní. Osobní kontakt se zkrátka nedá ničím nahradit,“ vysvětluje Olena Žáčková, vedoucí zahraničního prodeje společnosti Vyrtych.

„Vyhovují nám mise s českými politiky, protože to naší firmě dodává při jednání určitou vážnost a znak solidnosti. Alespoň tak nám to říkají partneři. Obnovení podnikatelských misí po tak dlouhé době proto vítáme,“ potvrzuje Karolína Velachová, jednatelka společnosti ESSA.

Na zástupce tuzemského byznysu čekají na indonéském trhu příležitosti hlavně ve strojírenství, cirkulární ekonomice, zemědělství a potravinářském průmyslu. Perspektivní jsou i další obory. „Jedou s námi firmy zaměřené na likvidaci a recyklaci odpadů, na obnovitelné zdroje, zejména fotovoltaiku, na inteligentní řešení v oblasti čištění odpadních vod pro domácí, komunální a průmyslové využití, na odstraňování ekologických zátěží, ale i na vývoj softwaru pro moderní stavební konstrukce,“ doplňuje prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Je už tradicí, že se podnikatelských misí účastní i zástupci univerzit, které mají výzkumné projekty, na nichž spolupracují s firmami. Do Indonésie se vypraví zástupci čtyř univerzit, České zemědělské univerzity v Praze, Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, Ostravské univerzity a Vysoké školy mezinárodních a veřejných vztahů v Praze. Některé z nich mají už v Indonésii své partnery, s nimiž rozvíjejí své projekty. Takovým je například i projekt Ostravské univerzity na ochranu biodiverzity s Univerzitou Siah Kuala v Banda Aceh.

„Je dobře, že s námi vyjeli i zástupci čtyř českých univerzit, které mají v Indonésii dohody o spolupráci například v oblasti biotechnologií. Jejich účast pozvedá podnikatelské mise na úroveň, jakou by měly mít – tedy průmysl, doprava, obchod a vzdělání,“ říká Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy.

Indonésie je pro Českou republiku důležitý partner. Český vývoz do Indonésie v posledních deseti letech roste. Objem vzájemného česko-indonéského obchodu se v posledních letech pohybuje okolo 500 milionů amerických dolarů. Indonésie je největším trhem ve sdružení států jihovýchodní Asie ASEAN. Zároveň je to čtvrtá nejlidnatější země světa s rostoucí životní úrovní a 16. největší ekonomika světa procházející velkou modernizací.

Svaz průmyslu a dopravy ČR uspořádal pro firmy od roku 1993 už 202 podnikatelských misí do 107 zemí světa. Za tu dobu pomohl Svaz průmyslu navázat obchodní kontakty v zahraničí více než 4 700 firmám.

kategorie Tiskové zprávy
zpět