SP ČR: Konec Bohemia Energy musí urychleně řešit ERÚ a vláda

Jeden z velkých dodavatelů elektřiny a zemního plynu Bohemia Energy končí na českém trhu. Bez energií tak nechá 900 tisíc zákazníků, které dočasně převezmou takzvaní dodavatelé poslední instance. Podle středečního vyjádření Bohemia Energy ji k razantnímu kroku přiměl přetrvávající extrémní růst velkoobchodních cen energií na burze. Společnost již koncem září opustila i trh na Slovensku.

Ukončení dodávky Bohemia Energy podle Svazu průmyslu a dopravy není dobrá zpráva. Situace je vážná, kolem 900 tisíc odběratelů není malé číslo. Konkrétní případ této společnosti více komentovat nebudeme. Věříme, že jiní dodavatelé pokryjí potřeby všech zákazníků Bohemia Energy. „Vláda, celá politická reprezentace a ERÚ musí jednat rychle, situaci je třeba nyní urgentně řešit a rychle stabilizovat. ERÚ by mělo také prošetřit situaci na trhu, zda dodavatelé mají zasmluvněné dostatečné dodávky elektřiny. Důležitá bude také otázka ceny a zajištění dodávek těmto odběratelům v dalších měsících,“ říká Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

„Rychlý růst cen energií na trzích ale znepokojuje řadu našich firem, zejména pak z odvětví průmyslu. Snižují se tak firmám i prostředky na potřebné investice. Problematiku budeme chtít otevřít i na pondělní mimořádné tripartitě,“ doplňuje Jaroslav Hanák.

kategorie Tiskové zprávy
zpět