Svaz průmyslu na Sněmu ocenil firmy

Svaz průmyslu a dopravy ČR na svém Sněmu ocenil i letos významné zástupce českého průmyslu. Do Galerie osobností průmyslu vstoupil Martin Wichterle, majitel strojírenské firmy Wikov Industry. Cenu za rozvoj průmyslu a regionu získala společnost TATRA TRUCKS, ocenění Úspěšná malá a střední firma si odnesla společnost LIKO-S ze Slavkova u Brna.

Svaz průmyslu a dopravy ČR již tradičně oceňoval české firmy a osobnosti českého průmyslu za jejich výbornou práci. „Obzvlášť v nelehké době covidu je pro nás důležité firmám a podnikatelům ukázat, že vnímáme jejich úsilí a vážíme si toho, co pro český průmysl a naši zem dělají,” komentuje Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Do Galerie osobností průmyslu vstoupil na letošním Sněmu Svazu průmyslu a dopravy Martin Wichterle. Pokračovatel slavné podnikatelské dynastie oživil rodinnou značku Wikov a vybudoval z ní úspěšné strojírenské impérium. „Ve Wikov Industry chceme vytvářet produkty s tou nejvyšší přidanou hodnotou. Produkty, které jsou na samé špičce současného strojírenství. Chceme ten světový peloton dohnat a předehnat. Taky z práce chceme mít radost. Chceme, aby nás bavila a aby zaměstnanci byli hrdí na to, co tu vyrábějí za úžasné věci,“ říká Martin Wichterle, majitel společnosti Wikov Industry a.s.

Společnost Wikov působí ve strojírenství více než 130 let. Značku vzkřísil v roce 2004 právě její současný majitel Martin Wichterle. Dnes má skupina několik výrobních závodů, které vyrábějí a servisují mechanické převodovky a ozubená kola pro širokou škálu průmyslových oborů.

Ocenění Úspěšná malá a střední firma si letos odnesla společnost LIKO-S. Podnik sídlící ve Slavkově u Brna začal jako první ve střední Evropě vyrábět interiérové příčky. Dnes buduje i udržitelné zelené stavby. „Stavby jako takové škodí svému okolí tím, že vyzařují horko. Začali jsme se proto touto otázkou zabývat a stavby začali ozeleňovat. Dnes na vlastním případu, ale i na dalších a dalších projektech ukazujeme, jaký velký efekt tato technologie má. Jednak pro okolí, ale i pro lidi, kteří v té stavbě žijí,“ vysvětluje Libor Musil, předseda představenstva LIKO-S holding, a.s.

Cenu za rozvoj průmyslu a regionu získala společnost TATRA TRUCKS. Legendární česká značka vyrábí vozidla již 171 let a patří mezi nejstarší automobilky planety. Nákladní auta z moravskoslezské Kopřivnice jsou po celém světě známá pro svou spolehlivost, odolnost a inovace. „TATRA ve své historii vždy vynikala inovací. Dnes inovaci zahrnujeme i do základní hodnoty této společnosti. Nazýváme ji jinakostí. Myslíme si, že jinakost, stejně jako úcta k tradici a respekt obchodních přátel, jsou trvalé hodnoty a jsou základem úspěšného podnikání společnosti TATRA do budoucích let,“ říká Pavel Lazar, generální ředitel společnosti TATRA TRUCKS a.s.

Stejně jako vloni vyrobili ceny, které Svaz průmyslu a dopravy na Sněmu předal, studenti Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze, se kterou Svaz dlouhodobě spolupracuje.

snem6

kategorie Tiskové zprávy
zpět