SP ČR: Průmysl v lednu mírně vzrostl

Na začátku roku se situace v průmyslu zlepšila. Průmyslová produkce v lednu vzrostla meziročně o 3,7 %, po očištění o počet kalendářních dnů rostla o 1 %. Meziměsíčně se sezonně očištěná produkce zvýšila o 3,1 %. Nejvíce k lednovému růstu přispělo odvětví farmaceutických výrobků a přípravků, počítačů, elektronických či optických zařízení, elektrických zařízení nebo nábytku. Dále rostla i hodnota nových zakázek, meziročně o 6,9 %. Tu ovlivňuje ale i růst cen.

Průmysl vstoupil do nového roku s kladnými čísly. Většina odvětví udržela růstovou tendenci ze závěru loňského roku. Firmy již na přelomu roku naznačovaly, že se v nejbližších měsících letošního roku postupně mohou dostat na předkrizovou úroveň objemu výroby a že bude pokračovat mírné oživení. To je však stále limitované například vysokými cenami, zpožděním některých dodávek vstupů či nedostatkem pracovníků.

„I přes určitá zlepšení v dodávkách bylo jasné, že větší stabilizace je na mnohem delší dobu. V lednu a únoru navíc situaci nepřispívala ani koronavirová epidemie, povinné testování a nárůsty karantén. Firmám ovšem zakázky rostly a poptávka na trhu působí prorůstově. Zlepšovala se nálada podnikatelů, byť s velkou opatrností, respektem a s ohledem na problémy z posledních dvou let. Nicméně pozitivnější výhledy se častěji týkaly spíše dlouhodobějšího horizontu a bylo jasné, že minimálně v úvodu roku dosavadní bariéry jen tak rychle neodezní. Průmysl ale rostl a to je hlavní,“ říká Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky a hlavní ekonom Svazu průmyslu a dopravy ČR. 

Do této cesty se teď ovšem postavila ruská invaze na Ukrajinu. „V tuto chvíli sice nemůžeme pro celý letošní rok cokoliv předpovídat, ale je zřejmé, že bariéry růstu se ze dne na den výrazně prohlubují. Platí to hlavně pro firmy vázané přímo či nepřímo na obchod s dotčenými zeměmi nebo podniky náročné na materiálové vstupy, ať už jsou to různé suroviny, pohonné hmoty nebo energie. Máme zde při vysoké inflaci další skokové zdražení a zpoždění dodávek u řady vstupů, vysoké ceny energie a pohonných hmot nebo firmy přímo dotčené válečným konfliktem,“ vysvětluje Bohuslav Čížek.

 „Po postkoronavirovém nádechu tak přichází další šok. Záleží na tom, jak dlouho bude trvat a kdy se podaří situaci stabilizovat. Pokud by se to povedlo rychle, stále můžeme udržet růst produkce v letošním roce na celkové makroekonomické úrovni v kladných hodnotách. Firmy jsou připraveny zakázky realizovat, investovat a na situaci reagovat. Podniky se ale dostávají do dalšího náročného období, kdy musí opět reagovat na řadu změn a kdy je jasné, že některým z nich stávající konflikt přinese určité ztráty a dodatečné náklady,“ dodává Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky a hlavní ekonom Svazu průmyslu a dopravy ČR. 

Bližší údaje o výsledcích průmyslové produkce za leden 2022 za jednotlivé ukazatele a odvětví naleznete na stránkách Českého statistického úřadu.

kategorie Tiskové zprávy
zpět