Komentář: Inflace opět zrychlila

Podle dnes zveřejněných výsledků ČSÚ inflace v květnu meziročně vzrostla o 16,0 %, což bylo o 1,8 procentního bodu více než v dubnu.

"Firmy se už řadu měsíců potýkají se skokově rostoucími cenami vstupů, které musí čím dál výrazněji promítat i do svých konečných cen. Podniky se od loňského roku snaží realizovat různá opatření namísto toho, aby musely zdražovat své výrobky. Situace ale s dalším růstem cen vstupů začala být již neudržitelná a firmy je musí promítat do cen produktů. Kromě mediálně viditelných příkladů, jako jsou rostoucí ceny energie, bylo avízo vysokých spotřebitelských cen zřejmé např. z Indexu cen zemědělských či průmyslových výrobců, které se již několik měsíců pohybovaly přes 20 %.

Stávající rostoucí ceny energie a dalších vstupů se stále více odráží i ve spotřebitelské inflaci a svou výší nepřispívají ekonomickému růstu. Naše šetření mezi stovkou firem ukázalo, že kvůli inflaci a zpoždění v dodávkách více než 60 % podniků bude mít letos objemově nižší investice a nenaplní původní investiční plány. I proto připomínáme, aby vláda konečně v nejbližších dnech přijala konkrétní opatření týkající se cen energie pro firmy, které jsme jí předložili a které např. s MPO projednáváme. Stávající vysoká inflace není dobrým signálem vývoje naší ekonomiky, přináší řadu rizik a je třeba být střízlivý například u i vyjednávání mezd a platů," komentuje ČSÚ Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky a hlavní ekonom Svazu průmyslu a dopravy ČR.

kategorie Tiskové zprávy
zpět