SP ČR: Průmysl v květnu rostl, s optimismem ale opatrně

Průmyslová produkce za květen se po dubnovém propadu vrátila do kladných čísel, meziroční růst opět vykázala většina odvětví, např. chemický průmysl (růst o 9 %), farmaceutický sektor (o 15,1 %), výroba nápojů (o 17,2 %) či výroba nábytku (o 20,5 %). Meziročně po očištění o počet pracovních dní průmysl vzrostl reálně o 3,3 %, samotný zpracovatelský průmysl pak o 3,4 %. Významný podíl na výsledku měla výroba automobilů, kde došlo oproti loňskému roku k dílčímu zlepšení v dodávkách dílů. Produkce ve výrobě motorových vozidel vzrostla i díky nízké srovnávací základně meziročně téměř o desetinu a poprvé po roce se přiblížila úrovni ze začátku roku 2021. Naopak výrazný pokles o 28 % byl zaznamenán ve výrobě ostatních dopravních prostředků a zařízení.

„Pozitivním překvapením byla i hodnota květnových zakázek, přesto je třeba být velmi opatrný ve výhledu. Průmysl ukazuje, že je schopen poměrně flexibilně výrobu oživit, ale poslední měsíce řada firem i ekonomických indikátorů poukazuje na omezení růstu spojená například s vysokými cenami energie či celkovými nejistotami,“ říká Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky a hlavní ekonom Svazu průmyslu a dopravy ČR. Svědčí o tom např. aktuální červnové výsledky Indexu nákupních manažerů pro zpracovatelský sektor, který se poprvé od srpna 2020 dostal do pásma značícího pokles výroby (na 49 bodů oproti 52,3 bodům z předchozího měsíce). Nejen tento index naznačuje pro letní a podzimní měsíce určité ochlazení poptávky. Důvodem je vysoká inflace a dále nejistý ekonomický výhled, které mírní reálnou ekonomickou aktivitu jak ve spotřebě, tak v investicích.

„Zdražování vstupů bude na podniky dopadat tím ostřeji, protože nebudou moci vždy dostatečně navyšovat marže. Navíc vysoké ceny vstupů vnímají dle našich průzkumů firmy i nadále jako jednu z hlavních bariér pro svůj rozvoj. Zejména z důvodu nejistot spojených s válkou na Ukrajině je nyní těžké odhadovat další vývoj a bude záležet na mnohých neznámých,“ podotýká Bohuslav Čížek, s tím, že druhá polovina roku se bude nést ve znamení mnohých otazníků a bariér, kdy vyvstává nejistota ohledně dodávek energie.

S hrozbou dalšího ekonomického zpomalení se navíc potýká i Německo, na kterém je český průmysl značně navázán. „Německá průmyslová produkce se za poslední tři měsíce (březen, duben, květen) meziročně propadla a poslední měsíce ve výrobě meziročně klesaly i nové zakázky. Trvalejší zmírnění poptávky po německém zboží je způsobeno taktéž zvýšenou nejistotou a prudce rostoucími cenami mj. souvisejících i s nedávnými COVID blokádami v Číně. Německý průmyslový svaz ostatně nedávno zrevidoval predikci ekonomického růstu na letošní rok na 1,5 %,“ dodává Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky a hlavní ekonom Svazu průmyslu a dopravy ČR.

kategorie Tiskové zprávy
zpět