Svaz průmyslu s podnikateli míří do USA

Zástupci desítky českých firem vyráží hledat či rozvíjet podnikatelské příležitosti do Spojených států amerických. Jejich cílem bude Washington D.C. a Atlanta, kam podnikatelé pod vedením viceprezidentky Svazu průmyslu a dopravy ČR Mileny Jabůrkové doprovodí od neděle 21. 5. do pátku 26. 5. předsedkyni Poslanecké sněmovny PČR Markétu Pekarovou Adamovou a ministryni pro vědu, výzkum a inovace Helenu Langšádlovou na jejich oficiální návštěvě. Spolu s delegací podnikatelů míří do Spojených států také zástupci Českého vysokého učení technického v Praze.

Spojené státy americké jsou již několik let naším nejvýznamnějším exportním partnerem mimo EU. Jsou také jednou z našich nejdůležitějších exportních destinací z pohledu přidané hodnoty exportovaného zboží.

„Se Spojenými státy americkými hodláme rozvíjet vzájemnou intenzivní spolupráci nejen v politické, ale i v ekonomické oblasti. V rámci naší cesty se zaměříme zejména na obory související se zdravotnictvím, ICT a energetikou, jakož i na oblast dopravy. Jsem proto ráda, že mě za Atlantik doprovází delegace podnikatelů a zástupců technických univerzit. Společně s ministryní pro vědu, výzkum a inovace Helenou Langšádlovou navštívíme kromě Washingtonu i státy Maryland a Georgia. Právě jejich rostoucí dynamické ekonomiky skýtají velmi perspektivní obchodní příležitosti pro naše firmy,“ uvádí předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Návštěva podnikatelské delegace je v oblasti ekonomické spolupráce zaměřena zejména na obory související se zdravotnictvím, ICT a energetikou a dále na oblast dopravy. „Jednou z hlavních priorit Svazu průmyslu je otevírání nových a rozšiřování stávajících obchodních vztahů mezi českými a americkými společnostmi, posilování spolupráce ve výzkumu a vývoji a zavádění nových technologií do obchodních modelů, výroby a služeb. Tato priorita je ještě důležitější než dříve, protože mnoho firem čelí těžkým časům v důsledku ruské agrese proti Ukrajině a zhoršující se geopolitické situaci. Spojené státy americké jsou jedním z našich nejdůležitějších exportních partnerů a investorů. Nejde jen o cíl exportu zboží s vysokou přidanou hodnotou z České republiky, řada českých firem otevřela v USA svá zastoupení, výrobní linky a výzkumná centra,“ potvrzuje důležitost mise Milena Jabůrková, viceprezidentka Svazu průmyslu a dopravy ČR, která podnikatelskou delegaci vede.

SEVERNÍ AMERIKA JE PRO ČESKÉ EXPORTÉRY LÁKAVÁ

Expandovat na americký kontinent chce ostatně i jeden z účastníků SULCO Automotive Group. Přední středoevropský poskytovatel služeb v oblasti managementu kvality a personalistiky do automobilového průmyslu plánuje v USA založit pobočku a rozšířit tak své služby do oblasti Severní Ameriky. „Tato strategická podnikatelská mise představuje důležitý krok ve snaze společnosti posílit svou přítomnost na mezinárodní scéně. Cílem této expanze je navázání pevných vztahů se špičkovými představiteli potenciálních klientů, stejně jako mateřských výrobních společností, se kterými SULCO Automotive Group dlouhodobě spolupracuje. Podnikatelská mise do USA nám nabízí nejen možnost prezentovat naši expertízu a rozšířit povědomí o našich kvalitách na nových trzích, ale také příležitost navázat úzké obchodní vztahy s klíčovými aktéry automobilového průmyslu,“ říká Marianna Drahotská, obchodní ředitelka SULCO Automotive Group.

Rozšířit své služby do USA chce i společnost ASIANA, která patří po třiceti letech svého působení mezi největší poskytovatele cestovních služeb v ČR. „Náš portál Letuška.cz prorazil cestu on-line prodeji letenek a stále si udržuje své pozice na českém trhu. Do USA naše společnost míří s dalšími produkty, jako je zejména kongresová a incentivní turistika v České republice, potažmo v Evropě,“ vysvětluje Saskia Wasfy Litvinová, Digital Marketing Manager společnosti ASIANA.

Využít misi k navázání nových kontaktů chce i společnost Groundcom, která buduje a provozuje celosvětovou síť pozemních stanic poskytujících konektivitu pro satelitní operátory.  „Spojené státy v rámci sektoru nových vesmírných technologií hrají ve světě prim. Z tohoto pohledu jsou pro nás jedním z klíčových trhů, na které se v rámci našeho byznysu chceme zaměřit. Nedávno se nám tu podařilo získat prvního významného zákazníka a samozřejmě bychom chtěli navázat na tento úspěch a oslovit s nabídkou našich služeb a produktů i další partnery a potenciální klienty. Očekáváme proto od mise, že nám v tomto smyslu otevře dveře a pomůže zprostředkovat takové kontakty,“ říká za společnost Groundcom Marian Pavlus.

Podnikatelská mise by ale nemusela přinést nové kontakty a příležitosti pouze firmám. Spolu s delegací podnikatelů totiž do Spojených států míří i zástupci Českého vysokého učení technického v Praze, kteří chtějí během cesty prohloubit spolupráci v oblasti kvantových technologií.

„Rádi bychom v USA představili rozsáhlou vědeckou činnost v oblasti kvantových technologií a informovali se o postupu, podpoře a využití těchto technologií v průmyslu i veřejné správě v USA. Věříme, že prohloubíme stávající kontakty a navážeme s tamními partnery novou zajímavou spolupráci, která nám pomůže posunout rozvoj a implementaci kvantových technologií v ČR. Přítomnost předsedkyně Poslanecké sněmovny a zároveň ministryně pro výzkum, vývoj a inovace nám může velmi významně pomoci naplnit naše ambiciózní cíle, neboť ministryně Langšádlová se o kvantové technologie sama aktivně zajímá a podporuje je,“ dodává Igor Jex z ČVUT, koordinátor kvantových aktivit v České republice.

Účastníky čekají během mise kromě individuálních schůzek mimo jiné i podnikatelská fóra v Baltimoru a v Atlantě. Tam exportéři také navštíví místní technologický inkubátor, který pomáhá akcelerovat podnikání firmám z celého státu Georgia.

SVAZ PRŮMYSLU POŘÁDÁ PODNIKATELSKÉ MISE JIŽ 30 LET

V roce 2023 si Svaz průmyslu a dopravy ČR připomíná 30. výročí od zahájení podnikatelských cest v doprovodu vysokých představitelů státu. Za tu dobu Svaz uspořádal celkem 214 podnikatelských misí do 107 zemí světa, během kterých pomohl více než 5 000 českých firem a podnikatelů.

V letošním roce chystá Svaz průmyslu podnikatelské mise například ještě do Japonska, Kazachstánu a Uzbekistánu, Angoly a Zambie nebo Chile a Uruguaye.