Dotazníkové šetření:Firmy se obávají, že budou mít omezený přístup k úvěrům

Více než 90 procent tuzemských firem má obavy z toho, že banky mění přístup k poskytování úvěrů podnikatelům. Pouze necelých deset procent firem nemá v současnosti problémy s financováním ze strany bankovního sektoru a ani je do budoucna neočekávají. Takový závěr vyplynul z dotazníkového šetření, který Svaz průmyslu a dopravy ČR zorganizoval 7.11. 2008 mezi svými 1600 členy. Na dotazy odpovědělo 134 firem a členských svazů SP ČR.
Jedním z dopadů současné světové finanční krize je změna úvěrové politiky bankovního sektoru. Obavy z dalšího vývoje banky zřejmě povedou k vyšší míře zajištění úvěrů a k selekci podnikové klientely na ty, kterých se krize více dotýká a na ty, , u nichž není pravděpodobnost, že nastanou hlubší problémy. Málo známým faktorem je to, zda centrální banky budou na danou situaci reagovat přitvrzením pravidel regulace bank. To jsou také důvody, proč SP ČR připravil dotazníkové šetření, ve kterém se ptal na zkušenosti zástupců firem ohledně změny chování bank.
Šetření mezi podnikateli jasně prokázalo jejich obavy z toho, že banky jsou obezřetnější a váhavější při poskytování úvěrů. Respondenti poukazují na to, že banky při sjednávání úvěrů požadují vyšší jištění prostřednictvím většího poměru vlastního kapitálu k cizím zdrojům.
Zástupci podniků se obávají celkového omezování úvěrových aktivit bank. Očekávají, že je banky budou více prověřovat, budou zasahovat do chodu jejich podniku a že budou měnit podmínky financování či splátkový kalendář, pokud se firma ocitne v problémech. Předpokládají také, že dojde k omezení výše poskytovaných kontokorentů.
Podle respondentů takový postup bank bude pro ně znamenat zvýšení administrativní náročnosti při získávání úvěru, ale zejména růst nákladů na tyto úvěry.
Z odpovědí jsou patrné obavy a nejistota z budoucnosti na straně oslovených podniků. Proto je pro podnikatelskou sféru důležité, aby se banky co nejdříve a jasně vyjádřily k tomu, jak budou dále financovat rozvoj tuzemských firem. Svaz průmyslu a dopravy ČR považuje za nezbytné pravidelné schůzky zástupců zaměstnavatelů, bankovní sféry, České národní banky a vládních činitelů, kde by se vyjasňovaly pozice a připravovaná opatření.

PhDr. Milan Mostýn
manažer PR a tiskový mluvčí
Mobil. tel.: 739 452 816
Tel.: 234 379 468
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

kategorie Tiskové zprávy
zpět