Vyjádření SP ČR k vládnímu plánu řešení dopadů současné krize

Tisková zpráva

Je pozitivním signálem, že se vláda rozhodla zabývat mimořádnými opatřeními, kterými chce čelit dopadům finanční krize. K tomuto kroku vyzval vládu Svaz průmyslu a dopravy ČR již koncem října.

 Vítáme snížení odvodů na zdravotní a sociální pojištění, tj. zlevnění ceny práce; snížení daně právnických osob na stejnou úroveň jako fyzických osob.

Pro podnikatele je důležité zejména akcentování zrychlení čerpání zdrojů z fondů EU. Jde o nasměrování prostředků do rozvojových projektů, které reaguje na dlouhodobé záměry v nejrůznějších oblastech.

SP ČR vítá ochotu vlády pravidelně konzultovat hospodářskou situaci s ČNB a koordinovat řešení situace. Důležité bude, aby také zaměstnavatelé byli přizváváni k pravidelným konzultacím o formách a rozsahu finanční pomoci.

Otázkou účinnosti balíčku je jeho načasování.

Český průmysl je silně exportně orientován, zejména na trhy, které jsou současnou krizí zasaženy nejvýrazněji. Pokles exportu se již začal projevovat. Tuto situaci nemohou  zachránit  jen daňové a odvodové úlevy či posílení tuzemské koupěschopné poptávky. Je nutné výrazněji podpořit export, a to v oblasti  úvěrů a záruk a také otevíráním nových trhů mimo trhy Evropské unie na vládní úrovni.

Svaz průmyslu a dopravy považuje za nezbytné, aby vláda v období současné finanční krize pozastavila ta opatření, která by zatěžovala a snižovala konkurenceschopnost tuzemských podniků.

Nezbytné je, nehledě na současnou situaci, aby vláda pokračovala v reformních krocích. To se týká i strukturální reformy, která by měla zvýšit úroveň podpory v oblasti vědy, výzkumu a inovací.

PhDr. Milan Mostýn
manažer PR a tiskový mluvčí
Mobil. tel.: 739 452 816
Tel.: 234 379 468
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

kategorie Tiskové zprávy
zpět