Vyjádření SP ČR k výsledkům zahraničního obchodu

www.spcr.cz/statistika/zo.htm

Deficit čtyři miliardy korun a první letošní deficit v zahraničním obchodu je špatnou zprávou a zároveň naplněním našich očekávání ze srpna 2008. Tehdy jsme v dopisech předsedovi vlády a guvernérovi ČNB zdůrazňovali složitou situaci vývozců v souvislosti se skokovým posílením koruny v 1. pololetí 2008. Poukazovali jsme na skutečnost, že statistika má zpoždění za vývojem a že se nepříznivé důsledky kurzového vývoje projeví ve 4. kvartálu tohoto roku a že otálení s termínem vstupu do eurozóny bude mít svou cenu.

Není náhodou, že odvětví automobilového průmyslu, které na dopady kurzových změn poukazovalo nejvíce, vykazuje výrazný meziroční pokles vývozu vozidel o 8,7 mld. Kč. Ztráta cenové konkurenceschopnosti českého vývozu se projevila nejdramatičtěji na trzích mimo Evropskou unii, kde se schodek za říjen meziročně zvýšil 14,9 mld. Kč. Nebýt dosavadního přebytku se státy EU propadl by se náš zahraniční obchod do hrozivého deficitu.

Silný kurz koruny zasáhl firmy v období zvýšené inflace, zvyšujících se cen energií a ropy a nastupujícího ekonomického zpomalení ve světě a přispěje tak zcela nepochybně k současnému zpomalování naší ekonomiky a průmyslové výroby. Vývoj zakázek i konjunkturální výzkumy, ale i ankety našeho svazu zhoršený vývoj naznačovaly a můžeme jen doufat, že konkurenceschopnost našeho průmyslu není po letošních turbulencích natolik zasažena, a že se v příštím roce i přes recesi v eurozóně udrží alespoň v kladných číslech.

PhDr. Milan Mostýn
manažer PR a tiskový mluvčí
Mobil. tel.: 739 452 816
Tel.: 234 379 468
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

kategorie Tiskové zprávy
zpět