SP ČR a Těžební unie: Návrh novely Horního zákona poškodí těžební společnosti

Svaz průmyslu a dopravy ČR a Těžební unie vznáší protest proti chystané novelizaci Horního zákona a Zákona o geologických pracích. Zástupci těžebního odvětví považují navrhované změny za nekoncepční a diskriminační.

O novele se bude jednat v rámci tripartity na setkání zástupců zaměstnavatelů, vlády a odborů dne 10. prosince od 7 hodin ráno, a to zhruba hodinu. Účast ze strany kabinetu přislíbili na středu ráno ministr průmyslu a obchodu Martin Říman a ministr životního prostředí Martin Bursík. Jednání by měla pokračovat následující den 11. prosince, a to od 9 hodin dopoledne.

Již nyní je zřejmé, že postoje Svazu průmyslu a dopravy ČR a Těžební unie se liší zejména od návrhů Ministerstva životního prostředí. Novela ukládá totiž těžebním společnostem ve stanovené lhůtě zpracovat návrh na odpis zásob těžebních ložisek, nesplnění této povinnosti může být sankcionováno až do výše 20 milionů korun.

Těžební společnosti jsou tak nuceny poškozovat vlastní podnikatelskou činnost a náklady s tím spojené navíc uhradit. Násilný zásah do hospodaření firmy může pak vést k řadě soudních sporů, včetně mezinárodních arbitráží za několik desítek miliard korun. Pro mnoho těžebních společností může mít zneužívání této právní normy likvidační účinek.

Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR a Těžební unie změna zákona by mohla zvýšit riziko korupce. Podle novely má být podkladem pro rozhodnutí úředníků obecný zájem na ochraně životního prostředí, který však není blíže definován. Neexistuje pravidlo, podle kterého by se dalo transparentně rozhodnout, zda tento zájem převažuje nad zájmem vlastníka (těžební společnosti) vytěžit zásoby. Půjde tedy o subjektivní rozhodnutí, které může generovat právní spory.

Nová úprava přitom nevylepšuje současný stav. Nynější právní úprava báňských předpisů neumožňuje provádět jakékoliv průzkumné a těžební práce na ložisku v případě nesouhlasu místních samospráv či občanských sdružení. Nelze zahájit těžbu v nových lokalitách bez kladného posouzení dopadu těžby na životní prostředí, které zaručuje transparentnost celého procesu.

Přitom těžební společnosti patří k největším zaměstnavatelům v České republice a jedním z důsledků novely může být masivní propouštění zaměstnanců v řadě regionů. Poškozeny budou v důsledku i obce, které by přišly o řadu prostředků plynoucích do jejich rozpočtů z daní těžebních společností.

Postoj Svazu průmyslu a dopravy ČR a Těžební unie k novele zákona je totožný se shodný se stanoviskem Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu a zástupců významných společností z těžebního odvětví.

Svazu průmyslu a dopravy ČR a Těžební unie navrhuje jako jediné racionální řešení zamítnutí novely a zároveň vyzývá k diskusi všech zainteresovaných stran a ke snaze společně nalézt přijatelný konsensus.

 

PhDr. Milan Mostýn
manažer PR a tiskový mluvčí
Mobil. tel.: 739 452 816
Tel.: 234 379 468
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

kategorie Tiskové zprávy
zpět