k podpisu memoranda MŠMT a SPČR a Institutu SPČR

k podpisu

Memoranda o spolupráci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy se Svazem průmyslu a dopravy ČR a Institutem Svazu průmyslu ČR

 

 

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Svaz průmyslu a dopravy ČR a Institut Svazu průmyslu ČR podepsaly dne 18.12.2008 Memorandum o spolupráci se záměrem podpořit v České republice dlouhodobou součinnost a komunikaci mezi státní správou a zaměstnavatelskou sférou a zajistit touto cestou  rámec pro společné vytváření strategických záměrů, politik, legislativních norem a následně jejich úspěšnou implementaci do praxe.

 

Hlavním cílem je zejména společné prosazování konceptu celoživotního učení, reformy terciárního vzdělávání a rozvíjení úzké spolupráce průmyslu a škol. „Máme akční plán na podporu odborného vzdělávání, který by měl významně  přispět k užší spolupráci škol a zaměstnavatelů a umožnit žákům, aby se seznámili s pracovním prostředím,” uvedl k podpisu Memoranda ministr školství, mládeže a tělovýchovy Ondřej Liška. “A jedním z pilířů reformy vysokých škol je důraz na větší zapojení podnikové sféry.”

 

„Memorandum nastavuje nový obsah i formu spolupráce mezi státní správou a zaměstnavateli v této oblasti. V prvé řadě je nutno řešit existující  absenci propojení vysokých a odborných škol se zaměstnavatelskou sférou, která má za následek, že kvalita absolventů neodpovídá požadavkům zaměstnavatelů,“ prohlásil Pavel P r i o r, člen představenstva SP ČR a předseda správní rady Institutu Svazu průmyslu ČR.

 

Významným evropským tématem spolupráce je naplňování relevantních EU politik, m.j. ve vazbě na Kodaňský proces, Boloňský proces, Evropský rámec kvalifikací a Uznávání výsledků neformálního vzdělávání. Součástí dohody bude i aktivní spolupráce v období předsednictví České republiky v EU.

 

Prioritním národním tématem je tvorba systémových projektů, které povedou k vytváření nástrojů zajišťujících interakce mezi počátečním a dalším vzděláváním na straně jedné
a trhem práce a zaměstnavateli na straně druhé.

 

Zastřešujícím nástrojem spolupráce je koordinační skupina, do které jmenovali signatáři Memoranda po dvou zástupcích. Pro operativní komunikaci v období mezi zasedáními koordinační skupiny jsou smluvními stranami ustanoveny pověřené osoby.

kategorie Tiskové zprávy
zpět