SP ČR: Propad tuzemského průmyslu není u konce. Co s tím?

Dnes zveřejněné statistické údaje o (listopadovém) stavu českého průmyslu svědčí o síle dopadů světové hospodářské krize na naši ekonomiku. Vzhledem ke stále černějším aktuálním číslům o vývoji recese v zemích Evropské unie, zejména pak v eurozóně, lze předpokládat, že v příštích měsících se můžeme dočkat dalších velmi nepříznivých ukazatelů.
„Listopadový meziroční propad průmyslu o 17,4 % ukazuje, že dopady globální krize budou výraznější, než se očekávalo. Výrazný pokles nosných odvětví, například u dopravních prostředků jde o pokles o třetinu, je alarmující a projeví se v navazujících odvětvích a u malých a středních firem. Bohužel zatím nevidíme dno tohoto poklesu, neboť zakázky dále klesají, a to v průměru o 30 procent,“ komentuje nejnovější údaje Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR. Tento pokles zakázek je patrný ve všech oborech, přičemž řada firem uvádí snížení zakázek v řádech mnoha desítek procent.
„Také situace na trhu práce, kde došlo v prosinci k výraznému růstu nezaměstnanosti naznačuje vážnost situace. Sezónní výpadky v důsledku zimního počasí ekonomický růst dále zpomalují.
Vláda by proto neměla již otálet s plánem na řešení krizové situace,“ uvádí Oldřich Körner.
Vzhledem k současnému ekonomickému vývoji  Svaz průmyslu a dopravy ČR navrhuje některá krátkodobá i dlouhodobější opatření na zmírnění dopadů současné světové hospodářské krize.
„Česká ekonomika je velmi otevřená, což zesiluje dopady na ekonomický růst prostřednictvím zhoršujících se podmínek pro vývoz. To je důvod proč jedním z hlavních oblastí, kam mají být směrována opatření, je podpora exportu. Ostatní z velké části souvisí s tvorbou podmínek pro zvýšení konkurenční výkonnosti podnikové sféry. Hrozící hospodářská recese představuje paradoxně příležitost pro důsledné odstranění překážek v podnikání a zlepšení podnikatelského prostředí. Pozitivní změny v kvalitě podnikatelského prostředí SP ČR považujeme však za méně diskutabilní než adresnou finanční pomoc státu vybraným oborům nebo podnikům,“ uvádí Boris Dlouhý, ředitel Hospodářské sekce SP ČR.

Na druhé straně je třeba vážit společenské náklady a přínosy cílené pomoci státu konkrétním podnikům. „Pokud mají firmy potíže přechodného charakteru, způsobené dopady současné světové hospodářské krize a zároveň mají předpoklad budoucího rozvoje, je třeba vzít v potaz i variantu přímé pomoci státu podle definovaných kritérií. Tím zásadním kritériem by měl být národní zájem. Pomoc by přicházela v úvahu i pokud by krach firmy výrazně dopadl na celý region. Pomoc by však neměla překlenovat dlouhodobě neřešené strukturální problémy,“ říká Oldřich Körner, analytik SP ČR.

Nová hospodářská situace vytváří také podnět pro přehodnocení environmentální politiky, která mnohdy zbytečně a bez reálných výsledků zatěžuje podnikovou sféru.

Vzhledem ke klíčové roli vnější zahraniční poptávky při zajišťování ekonomického růstu ČR považuje SP ČR za klíčové dále rozvíjet a zefektivnit podporu vývozu. Nutné je provést opatření pro navýšení kapacit obchodně ekonomických úseků zastupitelských úřadů ve vybraných teritoriích. Svaz navrhuje i ještě výrazněji posílit kapitálové vybavení České exportní banky, Českomoravské záruční a rozvojové banky jako instituce, která se podílí na financování malých a středních firem.

Také čerpání strukturálních fondů EU představuje významný nástroj podpory ekonomického růstu v ČR. Zjednodušení podmínek pro jejich čerpání musí představovat jednu z priorit vlády.

„V situaci, kdy dochází k poklesu poptávky by bylo zásadní chybou redukovat veřejné zakázky, které představují významnou poptávku pro průmysl, stavebnictví a služby a vytvářejí pracovní příležitosti. Proto navrhujeme jejich navýšení. Stimulace domácí poptávky je vedle exportní výkonnosti další oblastí, kde je potřeba připravit další opatření stimulující její růst,“ říká Boris Dlouhý.

Jedním z problémů, který může zostřit hospodářskou situaci, zvláště exportérů, jsou turbulence ve vývoji kursu české koruny. Tento problém pomine přijetím společné měny. Proto považujeme za oprávněné požadovat stanovení termínu pro její co nejrychlejší přijetí.

Schopnost podniků adaptovat se na nové podmínky bude do značné míry závislá na míře pružnosti trhu práce. Proto je požadavkem SP ČR přijetí změn v zákoníku práce, které podporují flexibilitu v zaměstnávání.

PhDr. Milan Mostýn
manažer PR a tiskový mluvčí
Mobil. tel.: 739 452 816
Tel.: 234 379 468
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

kategorie Tiskové zprávy
zpět