SP ČR: Prioritní je obnovení fungování bankovního trhu

Tisková zpráva

Praha, 28. 1. 2009 Svaz průmyslu a dopravy ČR uspořádal dnes mimořádnou tiskovou konferenci, na které zástupci zaměstnavatelů vyjádřili hluboké znepokojení nad dramaticky se zhoršující situací tuzemských podniků a navrhli některá řešení pro zmírnění dopadů globální krize. Tyto požadavky budou představitelé SP ČR prosazovat při zítřejším zasedání Plenární schůze Rady hospodářské a sociální dohody ČR (tripartitě), které by se měl zúčastnit i premiér Mirek Topolánek.

Svaz průmyslu a dopravy ČR na základě informací z podnikové sféry apeluje na vládní i opoziční strany, aby společně a rychle a účinně reagovaly na zhoršující se situaci. Vyjadřuje obavy z toho, že dosavadní kroky vlády jsou chystány se zpožděním a ČR zaostává v koordinaci a stavu jejich přípravy ve srovnání s ostatními členskými státy EU.

Jako prioritní vidí Svaz nutnost obnovení fungování bankovního trhu. „Je třeba obnovit úvěrovou politiku bank. Prostřednictvím ČMZRB je potřebné vytvořit dostatečně účinný systém státních garancí pro investiční a provozní úvěry bank včetně rozšíření možnosti poskytování záruky na již existující provozní úvěry,“ uvedl Jaroslav Míl, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

SP ČR požaduje také další posílení kapitálového vybavení ČEB, čímž by se zvýšit potenciál podpory exportu ze strany státu a rozšíření garance ze strany Exportní garanční a pojišťovací společnosti. Vedle toho apeluje na vládu, aby došlo ke zjednodušení čerpání strukturálních fondů a zkrácení doby od podání žádosti k poskytnutí dotace.

  Jako možnost zmírnění dopadů globální krize na tuzemskou podnikovou sféru vidí SP ČR urychlení přípravy a realizace investičních programů státu v oblasti dopravní infrastruktury a obnovy vozového parku. Požaduje také zintenzivnění činnosti při zadávání veřejných zakázek v oblasti ekologie.

Další návrhy protikrizových opatření SP ČR budou prezentovány po skončení jednání tripartity.

PhDr. Milan Mostýn
manažer PR a tiskový mluvčí
Mobil. tel.: 739 452 816
Tel.: 234 379 468
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

kategorie Tiskové zprávy
zpět