Evropští podnikatelé očekávají od českého předsednictví konkrétní činy

Tisková zpráva

Konfederace evropského podnikání BUSINESSEUROPE vyzvala premiéra Mirka Topolánka, jako předsedu Evropské rady, ke konkrétním krokům, které by oživily ekonomiky Evropské unie a také k prosazování efektivní evropské energetiky. Dne 29. ledna 2009 se totiž konalo v Bruselu zasedání Výkonného předsednictva, jehož se prostřednictvím  telemostu z  Prahy zúčastnil také prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Míl.

Společné poselství evropských podniků poukazuje na nutnost řešení dopadů finanční krize, ekonomického zpomalení, krize v dodávkách plynu i zmrazení jednání v rámci Světové obchodní organizace. To vše jsou podle BUSINESSEUROPE mimořádné výzvy, kterým bude české předsednictví čelit.

„V obtížných měsících, které jsou před námi, by mělo být stálou snahou politiků zajistit, aby životaschopné podniky měly přístup k financování a nezbankrotovaly následkem krátkodobých problémů s likviditou. Vlády a banky již přišly s důležitými iniciativami pro zažehnání bezprostředních obav,“ uvádí se prohlášení BUSINESSEUROPE, sdružující 36 podnikatelských a zaměstnavatelských svazů z 33 zemí Evropy.

Právě na zhoršující se dostupnost tuzemských podniků k úvěrům poukazuje Svaz průmyslu a dopravy ČR a stále naléhavěji vyzývá bankéře i vládu k nastavení funkčního bankovního systému. „Je zcela přirozené, že v době stále tíživějších dopadů globální krize volají evropské podniky po funkčním bankovním systému. Peníze jsou krví oběhu hospodářství. Pokud banky budou držet peníze a nebudou poskytovat provozní úvěry, krevní oběh se zastaví,« uvedl Jaroslav Míl.

BUSINESSEUROPE očekává od českého předsednictví, že bude činnost na úrovni Evropské unie směřovat k rychlému vyjasnění důležitých praktických otázek. Týká se to i ambiciózního energeticko-klimatického balíčku přijatého EU v prosinci 2008, což ještě více zdůraznilo nutnost vystupňovat úsilí EU, které by vedlo ke zvýšení konkurenceschopnosti Evropy a zvýšilo by bezpečnost dodávek.

BUSINESSEUROPE ocenil kroky, které byly učiněny pro zažehnání krize v dodávkách plynu. Osmdesát procent plynu proudí do Evropy z Ruska přes Ukrajinu, proto řada zemí EU byla vážně zasažena zastavením dodávek. Evropští podnikatelé se shodují v tom, že je nezbytně nutné, aby Rusko a Ukrajina plnily závazky vyplývající ze smluv o dodávkách a tranzitu plynu.

„Je třeba si vzít ponaučení z toho, co se stalo, zejména při projednávání druhého Akčního plánu o energetické politice EU na léta 2010-2012 v průběhu jarního summitu EU,“ uvádí se v prohlášení BUSINESSEUROPE. V tomto směru BUSINESSEUROPE podporuje zejména tři cíle stanovené českým předsednictvím – zlepšení vnitřního trhu s energií, zvýšení energetické účinnosti a diverzifikaci energetických zdrojů.

Právě na téma energetiky se dnes konala v Ostravě mezinárodní konference pod názvem Zajištění energetické bezpečnosti členských států EU v rámci společného trhu s elektřinou. Vedly vysokých státních činitelů a evropských činitelů byl za Svaz průmyslu a dopravy přítomen i Jaroslav Míl. „Je dobře, že Česká republika přijala energetickou koncepci, byť se v závislosti na vývoji může změnit,“ poznamenal Jaroslav Míl s poukazem i na aktuální zkušenosti ohledně dodávek ruského plynu.

BUSINESSEUROPE se ve svém poselství českému předsednictví věnuje i vnější dimenzi EU a akcentuje zejména ukončení jednání v rámci Světové obchodní organizace a posílení bilaterálních vztahů. „Evropské podniky apelují na evropské politiky, aby spojili své úsilí, aby přesvědčili členské země Světové obchodní organizace, aby vyvinuly nezbytné úsilí k překonání mrtvého bodu v jednání,“ uvádí se v prohlášení. BUSINESSEUROPE klade dále důraz na transatlantické vztahy. Volá zejména po znovuoživení Transatlantické ekonomické rady v zájmu dosažení pokroku v utváření volného transatlantického trhu.

 

PhDr. Milan Mostýn
manažer PR a tiskový mluvčí
Mobil. tel.: 739 452 816
Tel.: 234 379 468
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

kategorie Tiskové zprávy
zpět