SP ČR: Vývoz dramaticky spadnul, je třeba podpořit export

Tisková zpráva

Největší prosincový meziroční pokles vývozu od roku 1994 naznačuje, že potíže, kterým čelily tuzemské podniky v první polovině roku v důsledku výkyvu kurzu koruny, drahých paliv a energií se agregují s důsledky nastupující recese na našich hlavních exportních trzích, zejména v eurozóně.

Meziroční pokles u vývozu silničních vozidel (o 10,0 mld. Kč), telekomunikačních zařízení
(o 3,4 mld. Kč) a elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů ukazuje, že jsou potížemi zasažena nosná vývozní odvětví českého průmyslu. Vývoj zakázek nesignalizuje brzký obrat k lepšímu. Jejich zhoršující se stav potvrzuje i lednové dotazníkové šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR mezi 1600 členskými firmami, čtyři pětiny z nich letos očekává pokles zakázek do 50 procent.

„Firmy jsou po loňském roku turbulentních výkyvů koruny a nastupující krize pod velkým tlakem na zefektivnění nákladů. Pokles zakázek, zejména v zahraničí, který registrují podniky především v odvětví automobilového průmyslu, a zhoršený přístup k finančním zdrojům ze strany komerčních bank, nutí firmy snižovat počet pracovních míst, což ale přináší další personální náklady spojené s propouštěním,“ uvádí Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a obchodu ČR. 
 „Problémy hlavních výrobních odvětví se už promítají i u jejich subdodavatelů a u malých firem. Dochází i k porušování dodavatelských vztahů,“ dodává Oldřich Körner.

„Kladné hodnocení celého roku, díky dobrým výsledkům v prvním pololetí, by nemělo zastínit nastupující razantní obrat k horšímu ve druhém pololetí a nemělo by vést ke zlehčování dopadů globální krize na tuzemské podniky,“ uvedl Oldřich Körner.

Aby se letošní zahraniční obchod nepropadl do deficitu, požaduje Svaz průmyslu a dopravy ČR okamžitou pomoc exportu a posílení konkurenceschopnosti průmyslu.

„Pokud bychom měli k dispozici již nyní ucelený plán protikrizových opatření, jeho účinky by se dostavily dříve, omezily by další ztráty, zklidnily by celkovou atmosféru a negativní očekávání,“ uvedl k výsledkům zahraničního obchodu Zdeněk Liška, generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Zaměstnavatelé některá protikrizová opatření, zejména pro zlepšení financování firem a podporu exportu, již navrhli a vyzvali vládu k okamžité reakci na aktuální situaci.

PhDr. Milan Mostýn
manažer PR a tiskový mluvčí
Mobil. tel.: 739 452 816
Tel.: 234 379 468
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

kategorie Tiskové zprávy
zpět