Závěry semináře o transatlantických vztazích

Tisková zpráva

V úterý dne 21. dubna 2009 proběhl v konferenčních prostorách Svazu průmyslu a dopravy ČR v Praze seminář na téma Transatlantická ekonomická rada-  platforma pro odstraňování překážek obchodu mezi EU a USA. Semináře, pořádaném SP ČR a Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR v rámci předsednictví České republiky Evropské unii, se zúčastnilo několik desítek diplomatů, zástupců ministerstev a podnikatelské sféry.

Při úvodním vystoupení prezident SP ČR Jaroslav Míl poukázal na důležitost prohlubování vzájemných vazeb a odstraňování obchodních bariér. „Musíme se společně postavit šířícímu se protekcionismu, který je jedním z největších hrozeb pro světový obchod,“ upozornil Jaroslav Míl. Jeho slova dokazuje dotazníkové šetření, které letos uspořádala Konfederace evropského podnikání (BusinessEurope) a ze které vyplynulo, že až 55 procent evropských zaměstnavatelů považuje protekcionismus za největší riziko jejich podnikání. Na šetření se podílel i Svaz průmyslu ČR, který je členskou organizací BusinessEurope.

Odstupující místopředseda vlády ČR pro evropské záležitosti Alexandr Vondra podtrhl význam transatlantických vztahů, a to i z ekonomického hlediska. Pro Evropu jsou Spojené státy významným partnerem vzhledem k výši amerických investic v Evropě. Jen v roce 2006 z veškerých amerických investic ve světě směřovalo do EU zhruba 60% z nich. „Na přelomu června a července se uskuteční ve Washingtonu mítink EU a USA, který může být klíčový pro další rozvoj transatlantických vztahů,“ uvedl Alexandr Vondra.

Na potřebu odstraňování bariér poukázal Milan Hovorka, náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR. „Mám zájem na tom, aby Evropa byla otevřená a bez bariér. Musíme odmítnout protekcionismus,“ uvedl Milan Hovorka.

Na skutečně reálné dopady nedostatečně pružného a otevřeného světového obchodu poukázal Jeffries Briginshaw, výkonný ředitel TABD – Transatlantic Business Dialogue. „Pokud by jsme dnes mohli mávnou čarovným proutkem a eliminovat exitující bariéry, zejména ohledně regulací, byli bychom schopni přidat ekonomice tři procenta HDP,“ uvedl Jeffries Briginshaw ve vztahu k zemím transatlantického trhu. K regulacím trhu uvedl, že je třeba ji nikoliv zrušit, ale zefektivnit.

Důležitost transatlantických vztahů zdůraznil i Christian Siebert, vedoucí sekce mezinárodních vztahů, která je součástí Generálního ředitelství pro obchod a průmysl v Evropské komisi. „Každodenní tok FDI mezi USA a Evropskou unií představuje dvě miliardy eur,“ poznamenal Christian Siebert. Za největší výzvy do budoucna označil pak prevenci vůči protekcionismu, zelenou ekonomiku a energetiku, vývoj technologií. Podobné  myšlenky nutnosti posilování transatlantických vztahů rozvíjel také Peter Chase, rada Stálé mise USA při EU a Adrian van den Hoven, ředitel vnějších vztahů, BUSINESSEUROPE.

Podle Adriana van den Hovena jsou obchodní vazby nastaveny, ale je třeba zjednodušit podmínky pro setkávání podnikatelů. „Je třeba se posunout o krok dopředu a ulehčit podnikatelům jejich obchodní cesty a jednání. Například by bylo nutné zmírnit bezpečnostní opatření a vízové požadavky, vztahující se na podnikatele,“ navrhuje Adrian van den Hoven.

Poukázal také na vytváření bariér v rámci Evropské unie a na někdy příliš rigidní opatření bruselské administrativy, což pak vede evropské podnikatele k rozhodnutí o přesunu aktivit do jiných oblastí světa.

PhDr. Milan Mostýn
manažer PR a tiskový mluvčí
Mobil. tel.: 739 452 816
Tel.: 234 379 468
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

kategorie Tiskové zprávy
zpět