SP ČR: Úspěšný přebytek ZO - úspěch či varování?

Tisková zpráva

Za březnovým přebytkem zahraničního obchodu se skrývá meziměsíční zlepšení objemu exportu, které naznačuje, že se propad vnější poptávky po několikaměsíčních poklesech začíná zpomalovat. Zároveň se do výsledku promítlo další snížení dovozů.

Snížení dovozů naznačuje dočasnost a přechodnost zlepšení ekonomiky. „Na místě není žádná euforie z očekávaného rychlého oživení. Ani naše průzkumy nepotvrzují možný pozitivní vývoj v nejbližší době,“ upozorňuje Boris Dlouhý, ředitel hospodářské sekce Svazu průmyslu a dopravy ČR. Například dubnová anketa mezi 1600 členskými firmami SP ČR ukázala, že téměř 90 procent podniků v tomto pololetí neočekává oživení a nárůst zakázek.

„Krize stále dopadá nejsilněji na odvětví výroby strojů, dopravních prostředků, elektrických zařízení a spotřebičů, ale zároveň je právě u automobilového průmyslu viditelný očekávaný pozitivní vliv opatření na podporu poptávky přijatých v okolních zemích EU, tzv. šrotovného,“ uvedl Oldřich Körner, analytik SP ČR.

„Otázkou zůstává, jak se pozitivní vliv šrotovného projeví i na ostatních odvětvích a kdy se jeho vliv vyčerpá. I přes určitá mírná zlepšení vývoje indikátorů důvěry pokles dovozů, a to i meziměsíční, potvrzuje spíše negativní očekávání, co se týče vývoje investic a celkového vývoje zakázek v zahraničí. I přes dílčí oživení následující vývoj bude pro podniky složitý a mnohé dále budou nuceny snižovat zaměstnanost,“ uvedl Oldřich Körner.

Podrobný přehled o vývoji zahraničního obchodu najdete na webové adrese Svazu průmyslu a dopravy ČR: www.spcr.cz/statistika/zo.htm

kategorie Tiskové zprávy
zpět