SP ČR: Reakce na propad HDP - ekonomiku táhne dolů průmysl

SP ČR: Ekonomika padá s průmyslem
Tisková zpráva

Hrubý domácí produkt Česka poklesl v prvních třech měsících letošního roku meziročně o 3,4 procenta.  Analytici Svazu průmyslu a dopravy ČR podobný vývoj očekávali, jejich předpoklady se opíraly zejména o šetření mezi 1600 členskými firmami.

„Rekordní 3,4% propad ekonomiky nepřekvapil, razance propadu průmyslu a vývozu dávala tušit dokonce o něco hlubší propad. Další čtvrtletí může být s ohledem na propad průmyslu, vývozu a poklesy ekonomiky v sousedních zemích a zhoršující se vývoj poptávky v tuzemsku ještě horší,“ komentoval aktuální statistická čísla Oldřich Körner, analytik SP ČR.

„Zatím nás zasáhly zejména vlivy vnějšího prostředí. Postupující dopady krize na podniky a obyvatelstvo se však projeví i v poklesu investic, což naznačuje vývoj dovozů směrem dolů a poklesu domácí poptávky, spotřeby a tržeb,“ doplnil Oldřich Körner.

Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR nová vláda nastoupila do nejobtížnějších hospodářských podmínek od konce devadesátých let, neboť letošní rok bude pro ekonomiku mimořádně složitý.

„Očekáváme, že ekonomický propad bude minimálně 4% a nezaměstnanost na konci roku na hranici 10%. Veřejné finance budou pod velkým tlakem a skončí se schodkem přes 5%. O to více bude třeba přehodnotit každý výdaj státního rozpočtu s ohledem na jeho vliv na podporu hospodářského růstu, udržení pracovních míst a sociální stability,“ uvedl Oldřich Körner, analytik SP ČR.

kategorie Tiskové zprávy
zpět